Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

IGRIVA ARHITEKTURA - tehniški dan OŠ Cirkovce

DAN ZA ARHITEKTURO

V torek, 4. 5. 2021, smo učenci Osnovne šole Cirkovce od 1.do 5. razreda spoznavali arhitekturo, arhitekte in različne objekte. Ker sem učenka petega razreda, vam bom opisala, kako smo se nad tem področjem navdušili petošolci.

Ko je v razred prišla arhitektka, nam je pripravila kratko predavanje o arhitekturi. Nato nam je predstavila nekaj objektov in zgradb, kot so kupole, stadioni in Leonardov most, za katerega je načrt zasnoval umetnik Leonardo da Vinci. Povedala je, da bomo most v pravi velikosti lahko zgradili tudi sami, saj ne bomo potrebovali žebljev, kladiva in ostalih pripomočkov. Vsi smo bili zelo navdušeni nad to idejo, zato nas je odpeljala na šolsko dvorišče. Gradnja se je začela!

Arhitektka nam je najprej pokazala vzorec gradnje in kasneje smo se v tem pomerili tudi sami. Razdelili smo se v trojice in se izmenjavali v gradnji. Šlo nam je zelo dobro in most smo hitro povečali. Ko smo porabili vse lesene deščice in je most dosegel višino približno 2,5 m, smo se pod njim tudi fotografirali. Škoda le, da smo ga na koncu morali podreti.

Druga tema, ki nam jo je pripravila gospa arhitektka se je nanašala na palično konstrukcijo. Spet smo se razdelili v skupine in iz lesenih palčk ter plastelina ustvarjali kupolam podobna telesa. Na koncu smo preverili, če je njihova zgradba pravilna, ali so stabilne in domišljiske.

Zadnji izdelek je bil zelo zanimiv, potrebovali pa smo tudi primerno oblačilo. Izdelovali smo namreč hiške iz mavca. Najprej smo se razdelili po parih, nato je eden izmed njiju pomočil kvadratno gazo v maso iz mavca in vode. Takoj nato sta brisačko pripela na stojalo za perilo. Naredila sta vsak eno gazo. Hiške smo za nekaj časa pustili na stojalu, da so se posušile. Medtem smo reševali kviz o vsem, kar smo se naučili. Potem smo skicirali želeno podobo hišice in bili res ustvarjalni. Pojavljale so se tudi ideje, kot so: ledeni hotel, predelan čoln, hišica iz pice in še mnogo drugih. Na žalost je zmanjkalo časa, da bi končali hišice, toda dogovorili smo se, da jih bomo dokončali pri predmetu Likovna umetnost.

Menim, da smo se naučili veliko novega o arhitekturi in bomo znanje lahko koristno porabili. To je vsekakor dobra izkušnja in upam, da jih bomo s sošolci doživeli še nekaj.

                                                                                                                                    Sanja, 5.a, OŠ Cirkovce

Oglejte si tudi