Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Cvetlični med Jožeta Vidoviča državni prvak

Meseca oktobra je na Biotehniški fakulteti potekalo Državno senzorično ocenjevanje medu. Ocenjevanje je vodila izr. prof. dr. Jasna Bertoncelj, v senzorični komisiji pa so sodelovali še doc. dr. Mojca Korošec, mag. Andreja Kandolf Borovšak, Mitja Smrdel, Primož Božnar, Bojan Pavlin in Tomaž Staniša. V letošnjem letu so se na državno ocenjevanje uvrstili prvaki iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj medu v kategorijah akacijev, cvetlični, lipov, gozdni, kostanjev in hojev med. Pogoju za izvedbo državnega senzoričnega ocenjevanja, ki pravi, da se ocenjevanje izvede, v kolikor so v posamezni kategoriji najmanj trije vzorci medu iz različnih ocenjevanj, pa sta ustrezali le dve kategoriji, in sicer kategoriji cvetličnega in gozdnega medu. V kategoriji cvetlični med smo na državno ocenjevanje prejeli tri različne vzorce, v kategoriji gozdni med pa smo prejeli štiri vzorce. Sistem ocenjevanja na Državnem senzoričnem ocenjevanju medu poteka po sistemu razvrščanja vzorcev – od tistega z najmanj do tistega z najbolj izrazitimi senzoričnimi lastnostmi. Najboljši vzorci letnika 2019 so bili po ocenjevanju izpostavljeni tudi fizikalno-kemijskim analizam.
Podelitev priznanj in pokalov najboljšim je potekala v sklopu Festivala čebelarske pesmi v petek, 6. decembra 2019, v Kulturnem domu Lukovica, s pričetkom ob 18. uri. Ob letošnji skopi medeni beri se je za izvedbo državnega senzoričnega ocenjevanja medu nabralo zadosti vzorcev le v kategorijah cvetličnega in gozdnega medu. Priznanja najboljšim sta podelila predsednica senzorične komisije na državnem senzoričnem ocenjevanju medu, izr. prof. dr. Jasna Bertoncelj iz Biotehniške fakultete, in predsednik ČZS, g. Boštjan Noč. 

 

Naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih v kategoriji cvetlični med je prejel čebelar Jože Vidovič iz Apač, drugo mesto je zasedel čebelar Vladimir Troha iz Izole, tretje mesto pa je pripadlo čebelarstvu Ceglar iz Ivančne Gorice. V kategoriji gozdnega medu so se za naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegovali štirje vzorci medu. Zahvalo za uvrstitev na državno ocenjevanje medu je prejel čebelar Miha Tekavčič iz Vidma – Dobrepolje, tretje mesto je zasedla čebelarka Tatjana Grdadolnik iz Brezovice, drugo mesto je šlo v roke čebelarju dr. Trajčetu Nikoloskemu, naziv državni prvak v senzoričnih lastnostih pa si je prislužil gozdni med čebelarja Srečka Mazgana iz Radelj ob Dravi. 

 

Kot pravita zmagovalca, recepta za pridelavo medu z nazivom državnega prvaka ni. Se pa strinjata, da gre zahvala pridnim čebelam in dodatku kančka sreče. Vsem dobitnikom iskreno čestitamo in jim tudi v prihodnje želimo veliko uspeha pri delu. 

 

Čebelarska zveza Slovenije

Oglejte si tudi