Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Zapoj veselo, o kristjan!

Na veliko noč, 9. aprila 2023, je Vokalna skupina Utrinek iz Cirkovc v polni domači cerkvi Marije Vnebovzete izvedla tradicionalni letni koncert, ki ga je poimenovala po vstopni pesmi Zapoj veselo, o kristjan!

Sveto mašo je daroval domači župnik, gospod Janko Strašek. Na orglah nas je spremljal Luka Gojkošek, ki je tudi srce zbora. S svojo vnemo ter strastjo do glasbe in petja nas vodi in spodbuja, da smo lahko vedno še boljši. Letos smo prvič izvedli pesem slednico: Victimae paschhali, ki jo je Luka Gojkošek tudi izredno virtuozno spremljal na orglah. Pesem slednica je pesniška ali glasbena vrsta, ki se je razvila z dodajanjem besedila pod dolge melodije na zadnjem zlogu aleluje. Zaradi tega so jo prvotno peli po aleluji, prenovljena oblika misala pa to zgodnjo obliko prazniških pesmi uvršča na mesto takoj po drugem berilu oz. pred alelujo. Posamezne dele koralnega napeva se poje tako, da se verzi razporedijo med dve polovici zbora. V našem primeru smo se člani Vokalne skupine Utrinek razdelili na moške in ženske glasove, kar se je slišalo kot pogovor. Za vokalno skupino je ta pesem predstavljala precejšen izziv, vendar nam je v večini pesem »zlezla pod kožo« in to seveda po zaslugi Lukovega mentorstva. Luka pa ne blesti le na orglah, temveč je tudi izreden ljubiteljski skladatelj. Na veliko noč smo izvedli njegovi uglasbitvi, Jagnje božje in Slavo.

Veseli smo, kadar je naš trud poplačan s pohvalnimi odzivi vseh, ki so nas poslušali. To nam daje motivacijo in vliva voljo za nadaljnje sodelovanje in ustvarjanje.

Vokalna skupina Utrinek iz Cirkovc

Oglejte si tudi