Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Letni koncert Vokalne skupine Utrinek

V nedeljo, 7. maja 2017, je Vokalna skupina Utrinek iz Cirkovc v polni domači cerkvi Marije Vnebovzete izvedla tradicionalni letni koncert.

Zbor redko doleti čast, da kot prvi pred občinstvom izvede neko delo, in ravno to se je zgodilo na letošnjem letnem koncertu Utrinka. V sklopu koncerta smo namreč krstno izvedli dve deli Luke Gojkoška, in sicer Mašo v B-duru za štiriglasni mešani zbor in orgle ter Psalm 23 (Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka), enega izmed psalmov, pripisanih izraelskemu kralju Davidu. S tem smo repertoarju prejšnjih sezon dodali še eno prelomnico amaterskega zborovskega udejstvovanja v občini.

Luka Gojkošek študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu, smer orgle, letošnjo sezono pa je tudi zborovodja Vokalne skupine Utrinek. Na koncertu je še enkrat dokazal svojo virtuoznost na orglah, dirigentsko mesto pa je prevzel stari maček Peter Gojkošek. Mašo v B-duru sestavljajo štirje mašni stavki (Gospod, usmili se, Slava, Svet – Blagoslovljen ter Jagnje Božje), ki se med seboj glasbeno značajsko razlikujejo glede na liturgično besedilo, kar daje maši svežino zaradi izmenjave ritmov, tempa, dinamike in agogike. Vsi mašni stavki so napisani za štiriglasni mešani pevski zbor in orgle, in sicer tako, da orgelska spremljava predstavlja stanovitno podlago zboru skozi celotno skladbo, ga žene naprej, obenem pa je delo zastavljeno kot pogovor med orglami in zborom, tako da se orgelski in zborovski parti izmenjujejo. Za zbor so poseben izziv predstavljale nepričakovane spremembe v modusih. Za pravo harmonsko podobo je bila zato potrebna trdna intonančna disciplina, kar v cerkveni akustiki nikoli ni enostavno. Interpretativno zahtevna je bila tudi a cappélla izvedba Psalma 23 (Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka), v katerem sta morala sopranski ter altovski glas v petju kitic pričarati recitativno, hipnotično zamaknjenost, tako značilno za psalme.

Vokalna skupina Utrinek koncerta ne bi mogla izpeljati brez pomoči ptujskogorskega pevskega zbora Magnifikat. Če bo Luka Gojkošek nadaljeval z ustvarjalnim skladanjem, bo treba seči še kam dlje. Naj bo to obljuba in opozorilo.

Barbara Zafošnik, 2. alt

Oglejte si tudi