Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Srebro in posebna nagrada Jeana Rochera v Lancovo vas

Folklorno društvo Lancova vas je bilo ustanovljeno leta 1983 z namenom, da oživlja, ohranja in predstavlja naše kulturno izročilo. Ob obletnicah društva so nastajali naši odmevnejši projekti, kot so izid kasete (Za Haloškimi vrtami), raziskava kulture oblačenja, šeg in navad ter plesnega in pustnega izročila s pomočjo strokovnjakov dr. Marije Makarovič, Mirka Ramovša in dr. Aleša Gačnika, izdelava pražnjih kostumov, izid prve knjige Dediščina Lancove vasi in okolice avtorjev dr. Marije Makarovič, Mirka Ramovša in dr. Aleša Gačnika, izid CD-plošče, izid druge knjige Oj, lepo je res na deželi avtorice Nežke Lubej. V letu 2018, ko obeležujemo 35. obletnico društva, je izšla naša tretja knjiga z naslovom Fašenk za haloškimi vrtami avtorja etnologa Andreja Brenceta.


Lahko bi rekli, da smo obletnico kronali z dosežkom na 50. Mednarodnem folklornem festivalu v Zakopanah na Poljskem, kjer se je predstavilo 15 skupin z različnih koncev sveta. V tekmovalnem delu smo se predstavili s pristnim prikazom pustnih obredij in običajev v Lancovi vasi na pustni torek. V 25 minutah smo prikazali najprej prihod oračev in korantov k domačiji in vse običaje, povezane s tem. Nato je sledil avtentični prikaz še zadnjega fašenskega rajanja v domači izbi pred pepelnico, kjer so se nekateri moški maskirali v ženske ter mestne frajle, ženin in nevesta sta zamenjala vlogi … Med glasbo, plesom in igro je vse do polnoči ostajala velika neznanka, kdo se skriva pod maskami. Nato so se maske morale odkriti, sledil je zadnji ples pred pepelnico in prikaz odhoda žalostnih maskirancev in utrujenih korantov proti domu.

Z omenjenim nastopom smo Lancovljani dosegli odlično drugo mesto oz. srebrno sekiro v kategoriji avtentičnih skupin. V 50 letih festivala gre nagrada prvič v Slovenijo, zato sta avtorja Nežka Lubej in Janko Jerenko še toliko bolj ponosna na izjemen uspeh. Ni pa to edina nagrada, ki smo jo prejeli na festivalu. 15-članska komisija iz različnih držav je odločila, da gre posebna nagrada Jeana Rochera, dolgoletnega člana CIOFF-a, častnega člana CIOFF-a in predstavnika UNESCA, prav tako v Lancovo vas za pristni prikaz zimskih obredov in običajev ter bogastva noš. Sama sem izredno ponosna na skupino, s katero smo dosegli omenjeni priznanji na festivalu, ki s svojo dolgo zgodovino velja za enega boljših na svetu. Gre za festival, ki v folklornem svetu še ni pozabil na avtentične skupine, ki pristno in srčno prenašajo nesnovno kulturno dediščino domačega kraja. Svojevrsten uspeh društva je bila že sama uvrstitev na festival na natečaju, ki je potekal decembra 2017. Nagradi sta potrdilo, da delamo dobro, in nam dajeta dodatno motivacijo za uspešno delo tudi v prihodnje.

Sicer smo se na Poljskem predstavili še s številnimi drugimi nastopi, povorko po mestu, sodelovali smo pri sv. maši in molitvi za mir. S pomočjo lokalnih vinogradnikov in domačih gospodinj smo v Zakopanah predstavili bogato haloško kulinariko. Na tekmovanju v petju poljske pesmi smo ponovno dosegli odlično drugo mesto, fantje pa so se preizkusili v zahtevnem poljskem plesu s sekirami.

V prostem času smo uživali v lepotah narave, ki jih ponuja zeleno mesto, ogledali smo si skakalnico v Zakopanah in muzej pesnika Jana Kasprowicza, splavarili po reki Dunajc na meji s Slovaško med gorovjem Tatre. Lahko rečemo, da so se Poljaki ponovno izkazali kot izjemni gostitelji.

Uspeh ni pomemben samo za naš kraj, ampak tudi za sosednje občine, od koder prav tako prihajajo naši člani. S tem smo ponesli naš kraj in okoliške občine ter ne nazadnje Slovenijo na svetovni zemljevid.

Lep pozdrav.

Barbara Sitar,

FD LANCOVA VAS

Oglejte si tudi