Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

17. likovna kolonija DPD Svoboda Kidričevo in odprtje razstave »Zeleno«

V počastitev občinskega in državnega praznika smo v sredo, 23. junija 2021, pod zelenimi krošnjami ob dvorcu Sternthal, s prijetnimi glasbenimi utrinki kitarista Luke Gašpariča in vokalista Blaža Vidoviča iz glasbene skupine Blasius, odprli razstavo likovnih del, nastalih na 17. likovni koloniji DPD Svoboda Kidričevo.
Majda Klemenčič Vodušek,predsednica društva, nas je tako nagovorila: »Tokratno kolonijo posvečamo Miranu Cafuti, saj smo se v letu 2020 poslovili od prizadevnega ljubiteljskega likovnika, prav tako smo odpovedali lanskoletno kolonijo. Ukrepi v času epidemije so prinesli občutenja in zaznavanja različnih meja. Takšnih, ki so bile pred tem že porušene in zabrisane – meje države, regije, občine ter novih ali vsaj manj zaznavnih – meje naših domov, nas samih in osebnega prostora. Toliko bolj smo se razveselili vabila na 17. likovno kolonijo. V soboto, 5. junija 2021, smo odšli v gramoznico Pleterje, oziroma »šoderjamo« Pleterje. Če ne zanemarimo lepega slovenskega izraza Zeleno jezero, na katerega bi morali biti ponosni, smo se dobili na Green Lake-u,« je še poudarila.

O temi letošnje kolonije in o nastalih delih je spregovorila Aleksandra Vidovič, vodja likovne sekcije: »Umik v naravo, v ustvarjalnost, raziskovanje okolja, v katerem živimo, iskanje in raziskovanje lastnega jaza, lastnega izraza, svojih likovnih sposobnosti, a hkrati povezovanje, učenje, pridobivanje in deljenje različnih izkušenj, ustvarjalno in kritično mišljenje ter sproščanje so glavne naloge likovne kolonije. Dogodka, ki ga v Delavsko prosvetnem društvu Svoboda Kidričevo pripravljamo že sedemnajstič.

Ustvarjalci smo si na tokratnem ustvarjalnem srečanju zadali likovni problem oz. temo »Zeleno«. Nastale so fotografije in slike na platno z različnimi motivi, saj smo se lotili naloge vsak po svoje. V motivu prevladujejo krajine, cvetje, najdemo pa tudi živalsko in človeško figuro, medtem pa so se nekateri avtorji izrazili v abstrakciji, z liričnim prelivanjem barv, ekspresivno potezo čopiča in konceptualno oblikovnimi ter barvnimi rešitvami.

Na eni strani je uporaba zelene barve in vseh njenih odtenkov, ki izvirajo iz narave oziroma njenih podob, na drugi pa zelena kot znak ali simbol. Ali pa celo zanikanje zelene, odmik v druge barvne govorice. Simbolično povezujemo zeleno barvo z naravo, okoljem, s pomladjo, saj predstavlja novo življenje, plodnost, bogastvo in upanje. Namiguje na harmonijo, ravnotežje, umirjenost, svežino in svobodo. Pravimo ji tudi barva zdravja. Zelena odpočije utrujene oči, prinaša telesno ravnovesje in sprošča. V ljubezenskem pesništvu je ta barva prispodoba za zaljubljenost. Zelena je ljubezen kot vezivo vesolja, vsega, kar je. Ponazarja sočutje in srčno toplino. Zelene so oaze, zelen je raj. Kričeče zelena pa ponazarja strup, od tod je tudi poimenovanje zanjo – strupeno zelena. Predstavlja tudi ljubosumje, zavist in nezrelost, neizkušenost. Na vsakem koraku našega življenja se srečujemo in obdajamo z zeleno. V zgodovini umetnosti in različnih kulturah, verah in družbah je pridobila mnogotere pomene, a v vseh slavi življenje.«

Zeleno so na 17. likovni koloniji DPD Svoboda Kidričevo v  svojih fotografijah in slikah slavili: Nika Črešnik, Majda Črešnik, Luka Gašparič, Zala Gašparič, Tina Emeršič, Alja Jančec, Jani Jančec, Lana Jančec, Tomi Kirbiš, Patrik Komljenović, Bojan Lubaj, Nik Mlinarič, Tim Mlinarič, Albina Murko, Marija Pišek, Sonja Pišek, Elka Planinšek, Lazar Raković, Gregor Samastur, Jože Šafranko, Klavdija Šmigoc, Marjan Toplak, Irena Tušek, Aleksandra Vidovič, Samo Vrabič.

Iskrena zahvala in čestitke vsem avtorjem.

Razstava je na ogled do oktobra v slavnostni dvorani dvorca Sternthal v času uradnih ur.

 

Aleksandra Vidovič

Fotografije: arhiv društva

Oglejte si tudi