Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Ko šport postane način življenja

Vsakodnevne obveznosti, hiter in predvsem obremenjujoč tempo življenja ter stres so pogosto vzroki, da nam zmanjka časa za športne in druge sprostitvene dejavnosti. Ena izmed možnosti, da naredimo nekaj zase ter da aktivno in predvsem učinkovito preživimo prosti čas, je udeležba na organizirani skupinski ali individualni vadbi.
V Kungoti pri Ptuju že nekaj let deluje športno društvo Train with us oz. Trawius, ki ga sestavlja zelo aktivna skupina članov različnega starostnega razpona. Športne vadbe se udeležujemo posamezniki, pari in družine, ki se zavedamo, da to, kar počnemo zdaj in kar počnemo vsak dan, vpliva na kakovost našega življenja v prihodnosti. 

V začetku junija se je skupina dvajsetih članov, večinoma parov, odpravila na prvi poletni kamp, ki je potekal v kraju Pirovac na Hrvaškem. V upanju, da se bomo izognili poletni vročini in gneči med glavno turistično sezono, smo se za podaljšan vikend umaknili  iz vsakodnevne rutine, s ciljem da ta čas preživimo čim bolj aktivno, zdravo in se pri tem zabavamo ter med seboj povežemo. Za dobro počutje posameznika, kakovosten partnerski odnos ali prijetno družinsko vzdušje je pomembno, da izbor svojih hobijev prilagajamo skupnim interesom ter na ta način preživimo čim več časa skupaj. Organizirani Trawius kamp je bil po mnenju udeležencev zelo dobrodošel mini pobeg od rutine, ki nas je vse navdal z novim zagonom in energijo. 

Ideja za prvi Trawius summer camp je padla že v začetku leta in prav nestrpno smo odštevali mesece in dneve do odhoda. Tudi treningi v telovadnici oziroma na prostem so bili prilagojeni pripravam na kamp. Klasičnemu programu in vajam, ki jih delamo z lastno težo in utežmi, smo dodali nekoliko več tekaških razdalj. Ja, to smo mi. Skupina, ki zjutraj ob šestih in vse tja do večera teče po drevoredu v Kungoti ali pa v smeri Green Lake-a. Da bi raziskali okolje, v katerem smo se znašli, smo naš prvi morski trening začeli z osemkilometrskim tekom po kraju Pirovac. Povzpeli smo se na najvišjo točko in pravi užitek je bilo opazovati to malo idilično morsko mestece od zgoraj. Posebej dober občutek je bil, ko smo že navsezgodaj naredili nekaj zase, sledil je skok v morje, potem pa še zdrav zajtrk iz hladilnikov v mobilnih hiškah, ki so bili napolnjeni z raznoliko zdravo prehrano.

V športnem društvu Trawius nismo zagovorniki hujšanja, diet in hudega odrekanja hrani, ki je pred poletjem popularno pri večini. Zagovarjamo zmernost, kvaliteto in konstantnost. Zato je bil v času kampa na mizi seveda tudi tisti mehki beli kruh, ki je tako značilen za morsko okolje. Ravnovesje obroka smo zagotovili z zdravimi maščobami in kvalitetnimi viri beljakovin. Zavedamo se namreč, da se človek ne zredi od enega kosa kruha, niti ne shujša od ene solate. Rezultati so posledica dolgotrajnega načina življenja, ki je zdrava kombinacija uravnotežene prehrane ter zadostne količine gibanja.

Slovenski pregovor, da prazna vreča ne stoji pokonci, je bil tudi osrednje gonilo našega prehranjevalnega ciklusa na taboru. Za izvedbo dveh treningov na dan, dodatnega plavanja in supanja je naše telo potrebovalo energijo, zato je bilo zelo pomembno, da smo vnesli dovolj hranil in poskrbeli za primerno hidracijo in regeneracijo. Najpogosteje je bil za kosilo na krožnikih puranji zrezek na žaru z rižem in veliko mešane solate. Top obrok, ki ga lahko zelo hitro pripravimo tudi po prihodu domov iz službe. Seveda pa smo si privoščili tudi kakšno beljakovinsko sladico. 

Vso opremo za treninge smo peljali zraven: žoge, uteži, blazine, supe, boxe za skakanje, elastike, kolesa in še in še. No, ne čisto vsega, nekaj smo pustili za tiste, ki so ostali doma in pridno trenirali v telovadnici. Seveda pa oprema ni nujna za izvedbo kvalitetnega treninga. Včasih se je potrebno znajti in izkoristiti to, kar nam ponuja lokacija. Tako smo se znašli tudi mi ter v treninge vključili tek in vodne aktivnosti. Ni ga lepšega kot po napornem treningu zaplavati v morju. 

Tri dni in pet treningov kasneje smo se zadovoljni, prijetno utrujeni ter polni lepih spominov in elana vrnili domov. V Kungoti pri Ptuju potekajo naši treningi vsak dan, od ponedeljka do petka, v telovadnici ali na prostem. Ni izgovorov, da nimamo časa oziroma da nam termini ne ustrezajo, saj s prvim treningom začnemo že ob 6. uri zjutraj, z zadnjim pa zaključimo v večernih urah.

V okviru društva se trudimo motivirati posameznike, da se več in predvsem sistematično gibajo. Z malo iznajdljivosti je aktivno gibanje možno vedno in kjerkoli, na dopustu ali doma. Pojdite na sprehod, v tej vročini se umaknite na kak hrib, pojdite zjutraj tečt, plavat, supat, jahat ali na kolo, skačite s kolebnico, delajte poskoke, počepe, sklece, dvigujte uteži, plešite ... Počnite tisto, kar vam je všeč in kar vam ni v breme. Na ta način boste to najverjetneje počeli dlje časa in konstantno. Gibanje je namreč najboljše zdravilo za dušo in telo. Pa ne pozabite, vaše počutje je v veliki meri v vaših rokah.

Sandra Kočevar, trenerka

 

Oglejte si tudi