Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
13°C
2°C
Oceni objavo

Predavanje patra Christiana Gostečnika

V Župnijski Karitas Cirkovce se vsako leto trudimo, da pripeljemo kakšnega zanimivega gosta. Letos smo medse povabili patra dr. Christiana Gostečnika, kliničnega psihologa in psihoterapevta, predavatelja na Teološki fakulteti v Ljubljani. Njegove dolgoletne izkušnje pri delu z zakonci in družinami so neizčrpen vir koristnih informacij tako za mlade družine kot starejše.

Pater Gostečnik je spregovoril o vlogi očeta in matere v družini in razlikah med obema vlogama. Poudaril je, da so očetje tisti, ki otroku postavijo ustrezne meje. Izjemnega pomena se mu zdi, da oče ob tem ohrani spoštovanje do otroka ter meje postavlja na miren način. Tako mu pomaga, da otrok lastna čustva umiri in izrazi na primeren način ter ga s tem uči spretnosti primernega izražanja čustev. Oče otroka spodbuja k samostojnosti, mu pokaže, da verjame vanj, nad njim nikdar ne obupa. Mama je tista, ki otroka prva spozna, saj ga spremlja in intenzivno doživlja že v nosečnosti, ga neguje in mu izraža toplino. Otrok jo poišče, kadar potrebuje tolažbo in je z njo zelo povezan, ko mu je hudo. Zaradi te posebne povezanosti je mama tista, ki mora otroku, ko odraste, dovoliti, da se osamosvoji in odide svojo pot. Predavatelj se je dotaknil tudi odnosov z odraslimi otroki in poudaril, da je ne glede na zapletenost odnosov pomembno, da so starši tisti, ki ne obupajo nad svojim otrokom ter spoštljivo iščejo stik z njim, čeprav ga ta zavrača. Predavatelj je s seboj pripeljal tudi dva sodelavca, s katerima so odigrali primer pogovora v družini in predstavili primeren način odzivanja na takšno komunikacijo. Udeleženci so psihologu postavili tudi nekaj vprašanj o svojih dilemah glede vzgoje in stika z mladimi.

Veseli smo bili vsakega posameznika, ki se je odzval našemu vabilu in se pustil nagovoriti. Vabljeni na dogodke tudi v prihodnje, tudi tisti, ki niste iz naše župnije.

ŽK Cirkovce

 

Oglejte si tudi