Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Društvo "INVALID" Kidričevo na ekskurziji po Dolenjski

V začetku oktobra smo se člani društva odpravili na kopalni dan v Terme Banovci. Na kopanje se nas je odpravilo za cel avtobus članov. Preživeli smo čudovit kopalni dan, saj nas je sonce božalo cel dan. Še bolj pa smo se veselili naslednjega izleta. Nekaj dni kasneje smo se namreč odpravili na potep po Dolenjski.
Zgodaj zjutraj smo krenili iz Kidričevega proti prestolnici Dolenjske, Novemu  mestu. Novo mesto je mesto z razvito avtomobilsko (Revoz, IMV, Adria Mobil), farmacevtsko (Krka), tekstilno (Labod) in lesno (Novoles) industrijo. Želeli pa smo si o kraju izvedeti še kaj več. Ob prihodu nas je tako pričakala vodnica Darja, ki nas je najprej popeljala do rotovža. Mestna hiša stoji v zgornji polovici niza objektov, ki oblikujejo vzhodno stranico osrednjega dela glavnega trga. Stavba je dvonadstropna, s poudarjenim osrednjim delom, ki izstopa iz gradbene linije sosednjih stavb in se z arkadnim pritličjem odpira na trg. Pot nas je nato vodila do gotske cerkve sv. Miklavža, ki je leta 2006, ko je bila ustanovljena novomeška škofija, postala stolna cerkev. Pred tem je bila cerkev kapiteljska. Od tam smo se napotili k Rudolfovemu splavu na reki Krki, kjer so nas pričakali splavarji in animatorji s harmonikarjem. Postregli so nas s cvičkom in dolenjsko malico. Na splavu smo nato opravili splavarski krst, ob pomoči harmonikarja pa zapeli nekaj Slakovih pesmi. Nato smo krenili do čebelarke Andreje, ki nas je postregla z medenjaki in medico, degustirali pa smo tudi med. Povedala nam je, da je po izobrazbi biologinja, po duši pa čebelarka in lončarka. Ko se je dan že nagibal k poldnevu, smo se odpravili v Belo cerkev. Pričakale so nas članice Društva podeželskih žena in nas postregle z ajdovo pogačo. Ogledali smo si še Hišo žive dediščine. Hiša stoji na mestu stare šole, v njej pa deluje medgeneracijski interpretativni center kulturne dediščine. V Zwittrovi dvorani smo si ogledali predstavitveni film. V bližini Bele cerkve, v Družinski vasi, smo si nato ogledali še mlin na vodi Košak, kateri še vedno deluje in ohranja družinsko tradicijo. Pokusili smo več vrst kruha in kupili tudi kakšen kilogram moke. Počasi smo postali že lačni, zato smo se odpravili v gostišče Domen. Tam so nas postregli z dobrim kosilom in sladico. Ko so bili želodčki polni, pa smo se pozno zvečer odpravili proti domu. 

 

Na poti domov je bilo zelo veselo, kajti preživeli smo čudovit dan, ki nam bo ostal v lepem spominu. Tako se je končal še eden od ogledov lepe Slovenije, saj vsako leto za naš izlet izberemo eno od pokrajin v naši državi.

 

Podpredsednik DI Kidričevo, Tone Podvršek

Oglejte si tudi