Logo MojaObčina.si

Kidričevo

JUTRI
6°C
-2°C
SOB.
9°C
1°C
1001

Društvo Invalid Kidričevo na ekskurziji po Dolenjski

Društvo« INVALID » Kidričevo na ekskurziji po Dolenjski  

V začetku oktobra smo se odpravili najprej  na kopalni dan v terme Banovci. Na kopanje se nas je odpravilo za avtobus članov. Preživeli smo čudovit kopalni dan ,kajti sonce nas je božalo cel dan. 

     

Nekaj dni kasneje pa smo se odpravili na potep po Dolenjski. Zgodaj zjutraj smo krenili iz Kidričevega proti prestolnici Dolenjske Novemu  mestu. Novo mesto je  razvito mesto s avtomobilsko (Revoz ,IMV, Adria  Mobil ), farmacevtsko (Krka), tekstilno (Labod), lesno (Novoles)industrijo. V Novem mestu nas je pričakala vodnica Darja.

 

Najprej nas je popeljala na Rotovž. Mestna hiša stoji v zgornji polovici niza objektov , ki oblikujejo vzhodno stranico osrednjega dela glavnega trga. Stavba je dvonadstropna s poudarjenim osrednjim delom, ki izstopa iz gradbene linije sosednjih stavb in se z arkadnim pritličjem odpira na trg.

Pot nas je nato vodila  do gotske cerkve Sv. Miklavža, katera je postala stolna cerkev leta 2006, ko je bila ustanovljena Novomeška škofija, pred tem je bila cerkev kapiteljska.

 

Od tam smo se napotili k Rudolfovemu splavu na reki Krki. Tam so nas prisrčno pričakali splavarji in animatorji s harmonikarjem. Postregli so nas s cvičkom in dolenjsko malico. Na splavu smo nato opravili splavarski krst in pa zapeli nekaj Slakovih  pesmi ob  pomoči harmonikarja. 

 

Nato smo krenili do čebelarke Andreje ,katera nas je postregla s medenjaki  ,medico in degustirali smo njen med. Pove ,da je po izobrazbi biologinja, po duši pa čebelarka in lončarka.

 

Ko se je dan že nagibal poldnevu smo se odpravili v Belo cerkev. Pričakale so nas  članice društva podeželskih žena ,katere so nas postregle s ajdovo pogačo. Ogledali smo si hišo žive dediščine. Hiša stoji na mestu stare šole. V hiši deluje medgeneracijski  interpretativen center kulturne dediščine. V Zwittrovi dvorani smo si ogledali predstavitveni film.

 

V bližini Bele cerkve , Družinski vasi, smo si nato ogledali še mlin na vodi Košak ,kateri še vedno deluje in ohranja družinsko tradicijo. Pokusili smo več vrst kruha in kupili kakšen kg moke.

 

Počasi smo postali že lačni ,zato smo se napotili v gostišče Domen. Tam so nas postregli s  dobrim kosilom in sladico. Ko so bili želodčki polni ,pa smo se pozno v noč odpravili proti domu. Na avtobusu je bilo na poti domov veselo ,kajti preživeli smo čudovit dan ,kateri nam bo ostal v lepem spominu. Tako se je končal še eden od ogledov lepe Slovenije ,kajti vsako leto izberemo eno od pokrajin v Sloveniji.

                                                                      Podpredsednik DI Kidričevo

                                                                           Tone Podvršek

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi