Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Poskrbi za svoje zdravje in se odzovi na vabilo PROGRAMA SVIT

 

Cilj Programa Svit je odkriti predrakave ali rakave spremembe na steni debelega črevesa in danki.

 

Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Program deluje tako, da med navidezno zdravimi odraslimi s preprostim testom blata išče sledove prekrite krvavitve v blatu. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so povabljene in pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Prikrita krvavitev v blatu namreč lahko pomeni, da so na črevesni sluznici predrakave spremembe – polipi, če te odkrijemo dovolj zgodaj in jih odstranimo lahko celo preprečimo bolezen.

 

Koraki sodelovanja v Programu Svit

Ciljno populacijo programa predstavlja dobrih 600.000 oseb, ki so vabljene po vnaprej določenem načrtu.  S sodelovanjem v Programu Svit udeleženci nimajo dodatnih stroškov, saj stroške sodelovanja v programu nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 

S centralne enote Programa Svit posamezniki med 50. in 74. letom starosti na dom vsaki dve leti prejmejo vabilo, ki vključuje Izjavo o prostovoljnem sodelovanju v Programu Svit. Če se oseba odloči za sodelovanje in nima izključitvenih kriterijev, prejme prav tako po pošti komplet testerjev za odvzem vzorcev blata.

 

Če je izvid vzorcev blata negativen, so osebe v Program Svit ponovno vabljene čez dve leti od poslanega vabila v prejšnjem presejalnem krogu. Osebe s pozitivnim testom pa so v okviru Programa Svit napotene na kolonoskopijo, kjer zdravnik specialist ugotovi, kaj je vzrok krvavitve. Oseba lahko izbira kraj opravljanja kolonoskopije in čas, ko želi opraviti preiskavo.  

 

 V javnosti kolonoskopija, ki sledi pozitivnemu presejalnemu testu (prisotna kri v blatu), še vedno velja za neprijeten pregled. Se pa to stališče do kolonoskopije iz leta v leto izboljšuje. Udeleženci kolonoskopije v Programu Svit preiskavo v veliki meri ocenjujejo kot pozitivno izkušnjo. K temu je pripomogel napredek na področju kolonoskopskih tehnik, izobraževanja izvajalcev preiskav ter možnost opravljanja kolonoskopije v sedaciji.

 

Uspeh Programa Svit

Od leta 2011 v Registru raka Republike Slovenije beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v Programu Svit. A podatki Registra raka Republike Slovenije za obdobje 2020–2021 kažejo, da je epidemija covid-19 zmanjšala število novih primerov raka in število napotitev na onkološko obravnavo, prvi val bolj kot kasnejši čas epidemije. Onkološki inštitut Ljubljana opozarja, da manka diagnoz iz leta 2020 do konca lanskega leta niso nadoknadili, zaskrbljujoč pa je tudi ponovni upad napotitev na prvi onkološki pregled v četrtem valu oz. v zadnji tretjini leta 2021. 

 

Tudi pri Programu Svit v letu 2021 beležimo padec odzivnosti, saj je bila v tem letu odzivnost 63,35 %, kar je nekoliko manj kot v letu 2020, ko je bila odzivnost 64,37 %. V letu 2021 je bilo v Svit povabljenih 314.306 prebivalcev, ki jim je program namenjen. Med osebami z analiziranimi vzorci blata je imelo 94,31 % oseb negativen izvid in 5,69 % oseb pozitiven izvid presejalnega testa. Vsem, ki so po pozitivnem presejalnem testu potrebovali kolonoskopijo, je bila preiskava zagotovljena pri izvajalcih Svit kolonoskopij. Po preliminarnih podatkih je bilo med osebami z opravljeno kolonoskopijo odkritih 188 primerov raka debelega črevesa in danke, 2.011 oseb je imelo predrakavo spremembo, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. V Programu Svit je med odkritimi raki do 60 % rakov odkritih dovolj zgodaj, da onkološkega zdravljenja pacienti ne potrebujejo.

 

Kljub izjemnim uspehom Programa Svit se vabilu v program še vedno vsaka tretja oseba v ciljni starosti ne odzove. Izjemno pomembno je, da se posamezniki, ki prejmejo vabilo v Program Svit, nanj odzovejo. Rak na debelem črevesu in danki se namreč v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, je lahko  bolezen že napredovala, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Če se na vabilo ne odzovemo, lahko ob kasnejši bolezni pričakujemo slabše izide zdravljenja, slabšo kakovost življenja in slabše preživetje. Če se v program odzovemo redno vsaki dve leti, zelo povečamo možnost, da morebitno bolezen pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo.

 

Program Svit v občini Kanal ob Soči

V prvem polletju 2022 je v Programu Svit sodelovalo 64,30 % vabljenih občanov v občini Kanal ob Soči, od tega 52,70 % moške populacije ter 74,11 % ženske populacije. Zaželena odzivnost je vsaj 75 %. Ker analiza podatkov prikazuje veliko delitev po spolu in ker je odzivnost vabljenih vsa ta leta, od kar deluje Program Svit v občini Kanal ob Soči v goriški zdravstveni regiji najnižja, prosimo vse občanke, da spodbudite svoje može, partnerje, prijatelje…, da vam sledijo s tem, da se vključijo v program ter na ta način lahko celo preprečijo, da se pri njih razvije rak debelega črevesa in danke.

 

Vse, ki prejmejo vabilo Programa Svit vljudno vabimo, da se nanj redno odzovejo, saj vam lahko reši življenje. Z udeležbo v Programu Svit lahko naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja.

 

Oglejte si tudi