Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
21°C
2°C
JUTRI
24°C
4°C
Deli

Ozaveščanje mladih o nevarnosti azbesta

Na pobudo Društva obolelih zaradi azbesta je v petek, 31. avgusta 2018, v prostorih Občine Kanal ob Soči potekal dogodek Ozaveščanje mladih o nevarnosti azbesta. Dogodka so se udeležili župan Andrej Maffi in podžupan Marko Bucik, ravnateljica OŠ Kanal Milica Zimic in ravnateljica OŠ Deskle mag. Ana Košuta Skok, predstavnik Salonita Anhovo Peter Korenjak ter predstavniki društva.

Društvo obolelih zaradi azbesta je skupaj z družbama Salonit Anhovo, d.d., in INDE, Salonit Anhovo, d.o.o., pripravilo rekvizita za obe šoli v naši občini, s katerima želijo prikazati, kako so videti odpadki iz azbestnocementnih proizvodov. Na te odpadke lahko naletimo povsod po svetu in tudi v svoji okolici, zato je pomembno, da vsi razumemo, kako z njimi ustrezno ravnati. Rekvizit so opremili z oznako nevarnosti »Pozor vsebuje azbest« in z naslednjo obrazložitvijo:

 

POZOR AZBEST!

 

Znano je, da je azbest zdravju izredno škodljiva snov, zato je z njim in z izdelki iz azbesta nujno treba ustrezno ravnati!

Azbest je naraven mineralni material, ki je v obliki vlaken v naravi. Zaradi njegovih zelo dobrih fizikalno-mehanskih in kemijskih lastnosti so se iz azbesta v preteklosti izdelovali številni izdelki. Na našem območju se je azbest uporabljal pri proizvodnji azbestnocementnih kritin (valovitih plošč) in cevi. Žal pa se je izkazalo, da so azbestna vlakna zdravju izredno škodljiva, kar je pripeljalo do prepovedi njihove uporabe v letu 1996. Danes valovite plošče izdelujejo z uporabo neškodljivih celuloznih in različnih sintetičnih vlaken. Kljub prepovedi uporabe azbesta v proizvodnji pa je veliko tovrstnih izdelkov še vedno v uporabi, največ strešnih kritin iz valovitih azbestnocementnih plošč in podzemnih cevi za vodo. V svoji okolici pa lahko naletimo tudi na veliko ostankov azbestnocementnih proizvodov, kot so tu prikazani.

 

Kako ukrepamo v takem primeru?

Pomembno je, da s temi odpadki ustrezno ravnamo! Otroci morajo o tem obvestiti starše ali učitelje, ki nato poskrbijo, da se azbestnocementni odpadki ustrezno odstranijo, to pomeni, da se dajo v vrečo ali zavijejo v folijo, da se prepreči širjenje vlaken v okolico, in se nato odložijo na ustrezno zbirno mesto. Pomembni sta tudi označitev o nevarnosti zavitih odpadkov z nalepko »Pozor, vsebuje azbest« in uporaba ustrezne osebne varovalne opreme. Nadalje se ravna v skladu z navodilom Občine Kanal ob Soči, ki poskrbi za brezplačen prevzem in ustrezno nadaljnje ravnanje s temi odpadki. Več informacij na tel. št. (05) 398 12 04.


Avtor: Društvo obolelih zaradi azbesta

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi