Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Stare kmečke obrti v gibljivih jaslicah Viljema Kobala

Jaslice že več stoletij v božičnem času krasijo domove na Slovenskem. V Ajbi pri Kanalu pa so nekaj prav posebnega. Viljem Kobal, po rodu iz Bodreža, na svojem sedanjem domu v Ajbi, na hišni številki 15, postavi skoraj vsako leto ročno izdelane gibljive jaslice. Viljem, ki je vsem bolj poznan kot Vili, je po poklicu mizar, zdaj je upokojen in se v prostem času posveča izdelovanju jasličnih figuric in prikazovanju starih slovenskih obrti. Vili svoje mojstrovine z veseljem pokaže obiskovalcem.

Ali so jaslice prvi izdelek, ki ste ga pokazali javnosti? Kdaj ste začeli postavljati tako posebne jaslice? Od kod ideja za gibljive jaslice, ki prikazujejo obrti na Slovenskem?

Pred leti, leta 1995, sem v Gotski hiši v Kanalu razstavljal ročne izdelke, in sicer ročno izdelane lesene stenske in namizne ure. Gibljive jaslice pa sem prvič postavil že leta 1996, ko sem živel v Kanalu. Takrat so bile manjše in skromnejše. Želel sem prikazati stare slovenske obrti, ki jih danes otroci ne poznajo več. Z leti sem jaslice dopolnjeval in spreminjal. Ideja se mi porodi, potem razmišljam in preizkušam, kako bi nekaj naredil.

Kako velike so vaše jaslice in katere obrti so prikazane v njih?

Jaslice so postavljene v dolžini približno 3,5 metra in široke okrog dva metra. Prikazane so predvsem kmečke obrti na Slovenskem. Obiskovalci lahko vidijo mlatilnico, balirko, dva mlina, žago, torkljo, kolovrat, mešalec …, vrti se klopotec, kozlič na ražnju, peče se kruh, brusijo se noži, pa ognjišče, sirarna …

Vse je v gibanju. Koliko motorčkov pa ste porabili za izdelavo?

V jaslicah se vrti petindvajset motorčkov. Dobil sem jih na odpadu ali kje drugje, rabljene. Poleg motorčkov je še pet črpalk, ki poganjajo vodo, osem žarnic in en vodnjak.

Koliko časa ste porabili za postavitev tako natančno izdelanih figuric in drobnih naprav?

Ur ne štejem. Jaslice izdelujem celo leto v prostem času. Najprej razmišljam, imam ideje v glavi, potem začnem delati. Potrebnega je veliko potrpljenja. Ne gledam na denar in na ure dela. Zadoščenje imam, ko vidim, da je nekaj narejeno. Samo postavljam jih pet dni.

Katere materiale in orodje uporabljate?

Material je največ les, pa še embalažni karton in lepilo. Uporabljam ročno žago, olfa nož, dleto in vrtalni stroj.

Vaše delo v našem lokalnem glasilu še ni bilo predstavljeno. Poznajo pa ga ljudje širše po Sloveniji. Kdaj so vas predstavili slovenski javnosti?

Pred leti, konec leta 2015, je bila predstavitev mojih gibljivih jaslic na TV Primorka in TV Slovenija. Takrat je bilo zelo veliko obiskovalcev, okrog 900. Prihajali so z avtobusi. Jaslice so si prišli ogledat tudi turisti iz Avstrije in Hrvaške.

V lanskem letu ste imeli eno leto premora. Letos pa so jaslice še bogatejše. Kaj ste prenovili?

Prenovil sem mlin. Šel sem si ogledat zapuščeni mlin pri Gorenjem Polju in izdelal mlin na vodni pogon za luščenje ječmena in mlin s kamni za mletje žita. Ročno sem izdelal zobnike. V prostem času sem mlina delal dva meseca.

Imate še kakšne ideje za naprej ali menite, da ste prikazali vse rokodelstvo na Slovenskem?

Še imam ideje. Poskusil sem izdelati oglarsko kopo, a sem imel probleme, ker je nastajala para, ki škoduje lesu. Iščem sistem, kako to izboljšati.

Do kdaj bodo jaslice letos na ogled? Jih nameravate prikazati javnosti tudi prihodnje leto?

Letos si jih vsi, ki bi jih radi videli, lahko pridejo ogledat še do svečnice, torej do 2. februarja. Vesel sem, pa tudi moja družina, če kdo pride in z veseljem tudi kaj povem, če koga kaj zanima. Tudi prihodnje leto jih nameravam postaviti v božičnem času, od božiča do svečnice.

 

Pogovarjala se je Irena Hočevar Križnič.

 

Oglejte si tudi