Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Oratorij Župnije Kanal 2017 – "Eno je potrebno!"

V zadnjem počitniškem tednu, med 21. in 25. avgustom, je bilo v župnišču v Kanalu živahno. Ekipa osemnajstih animatorjev je ob pomoči številnih posameznikov, ustanov in društev pripravila petdnevni oratorij, na katerem je več kot štirideset otrok ob zabavi spoznavalo življenje Friderika Barage pod geslom: »Eno je potrebno!«
Za animatorje se je oratorij začel že mesece prej. Kljub vabljivi reki Soči so voditelji, predvsem Peter Nanut, ki sta mu pri vodenju pomagali Anja Mavrič in Maja Križnič, vztrajno »predelovali« program sestre Rebeke in organizirali oratorijski prostor. Priprave so se stopnjevale in v zadnjih dneh pred »velikim« tednom je od jutra do večera potekalo postavljanje prizorišča, ki je bilo letos nekaj posebnega, pravi labirint ... Sestavljali so ga namreč različni kotički, v katerih so imeli otroci v prostem času možnost ustvarjati, brati, igrati nogomet, se zabavati na trampolinu … Kotički so razveselili otroke že ob njihovem prihodu, in tako so ti lažje prebili led in spoznali nove prijatelje.

Na začetku vsakega oratorijskega dne je g. župnik Aleš Rupnik izvedel molitev v krogu, od koder so se pozneje preselili pod oder, na katerem so potekali bansi (gibalne igre s petjem), jutranja telovadba ali ples, tako so otroke prebudili in pripravili na naporen dan. Letošnje leto so spoznavali življenje častitljivega Friderika Ireneja Barage, ki jim ga je vsak dan v župnijski dvorani predstavil g. Aleš. Zgodbe iz življenja slovenskega škofa in misijonarja so med otroki požele veliko zanimanja, g. župnik pa jih je nadgradil še z odlomki iz evangelija, o katerih so se nato v skupinah pogovorili ter jih obravnavali skozi igro in ustvarjanje. Vsak dan je bil posvečen eni od pomembnih vrednot; hvaležnosti, skromnosti …, ki jih je g. Aleš izpostavil v katehezi. Nove moči so si mladi nabrali z malico, ki ji je sledil bolj sproščen del dneva; organizirane igre. Da bi dogajanje še bolj popestrili, so se v sredo odpravili na krajše romanje do Krstenic, kjer je potekala že tradicionalna vleka štrika, še bolj pa je bil drugačen četrti dan druženja. Četrtkovo dopoldne je bilo mirno in tiho, potekali sta sveta spoved in molitev. Vsi so bili namreč v pričakovanju svete maše ob 15.00, ki je bila čudovit zaključek duhovnega dopoldneva. Igrivo popoldne z nogometnim turnirjem, dramatizacijami odlomkov iz Svetega pisma, zabavnim večerom na odru in picamiiii pa je bilo še ena od novosti. Prav tako so imeli otroci prvič možnost prespati po nočnem kinu, kar animatorjem ni povzročalo težav, saj je vse naporen dan dodobra izmučil. Ob koncu dneva so se v kapeli skupaj zahvalili za čudovit dan.

Dogajanje je bilo pestro, zato je vse dejavnosti težko našteti. Tu so bile še delavnice, novi so bili izdelovanje makete totema pod vodstvom Kristine Stegel, biološka, pritrkovalska …, vsak dan so se otroci naučili nove pesmi. Zagotovo pa nihče ne bo pozabil velikega zaključka. Po blagoslovu je v petek namreč na župnijski vrt zavila cisterna PGD Kanal. Sledila je ura vodnih užitkov, ki jih je popestril še tobogan.

 

Pa še nekaj vtisov otrok z oratorija:

»Animatorji so se zelo potrudili in dobro pripravili. Bili so zelo prijazni.« (Matevž)

»Na oratoriju je bilo najboljše spanje v vrečah.« (Johana)

»Najboljši oratorij do zdaj!« (Matija)

»Super malice in odlična kosila, najboljši kotiček pa je bil nogometni. Veselim se naslednjega leta, ko bom postal pripravnik za animatorja.« (Anže)

»Na letošnjem oraratoriju smo se zelo zabavali zaradi marljivih animatorjev in ustrežljivega župnika Aleša. Animatorji so se letos zares potrudili s kotički, novimi bansi ter zabavnim večerom. (Aljaž)

 

Oglejte si tudi