Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Razstava "Ob Soči 1915–1917, območje občine Kanal ob Soči v času soške fronte" uradno odprta

V petek, 28.10.2016 je občina Kanal ob Soči v sodelovanju s Fundacijo Poti miru iz Kobarida uradno odprla razstavo »Ob Soči 1915–1917, območje občine Kanal ob Soči v času soške fronte«, ki jo je uredila v info točki na železniški postaji v Kanalu.

Po pozdravnem nagovoru župana občine Kanal ob Soči, g. Andreja Maffija, je mag. Tadej Koren iz Fundacije Poti miru obiskovalcem predstavil vsebino razstave in dosedanje ter nadaljnje sodelovanje z občino. Domačin, zasebni zbiratelj Zoran Šuligoj, je na kratko predstavil dediščino prve svetovne vojne na območju celotne občine. Razstava je nastala ob 110. obletnici Bohinjske proge in predstavlja najpomembnejšo dediščino prve svetovne vojne na območju občine Kanal ob Soči ter je dodaten razlog za postanek na Poti miru od Alp do Jadrana, ki poteka tudi po območju občine Kanal ob Soči. Predstavljamo Spominski park Prižnica, muzej na prostem Vodice, zasebne muzejske zbirke v občini – muzejska zbirka Franca Jerončiča v Melinkih, Lukčeva hiša na Kambreškem, Zbirka »Pri Jugovih« v Avšju in zasebna zbirka 1914–1917 v Kanalu, Bohinjsko železnico, pomembnejša utrjena vrhova v občini Globočak in Korada, vojaška pokopališča ter kraje v občini med prvo svetovno vojno. Razstavi so dodani citati begunske izkušnje domačinov, ki so morali zapustiti svoje domove.

Z razstavo smo tako obogatili čezmejno Pot miru in prostore železniške postaje Kanal, v katerih je na ogled tudi zasebna muzejska zbirka Zorana Šuligoja s predmeti  iz prve svetovne vojne in arheološkimi najdbami.

Za postavitev razstave se zahvaljujemo avtorjem razstave (mag. Tadeju Korenu, dr. Petri Testen, mag. Robertu Devetaku), Tolminskemu in Goriškemu muzeju, Pokrajinskemu arhivu  v Novi Gorici in Fundaciji Poti miru. Posebna zahvala gre lastnikom zasebnih zbirk v občini (Zoranu Šuligoju, Martinu Levpuščku, Jožici Strgar, Jožetu Gorjancu, Francu Jerončiču), društvu Soška fronta in vsem ostalim za sodelovanje v projektnih aktivnostih občine in nesebični pomoči pri iskanju informacij ter gradiva o dediščini soške fronte. Gradiva o zgodovinski dediščini območja občine Kanal ob Soči je mnogo več, kot smo ga uspeli predstaviti na omejenem prostoru. Potrudili pa smo se predstaviti vso dediščino, ki je dostopna na terenu.

 

Razstava bo na ogled ob vsakem prihodu muzejskega vlaka v Kanal med 10. in 12. uro (zadnji vlak v letu 2016 prispe v Kanal v soboto, 5. 11. 2016) oz. po dogovoru na tel. 05 39 81 213 (TIC Kanal).

 

Nika Testen, TIC KANAL

Oglejte si tudi