Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Tatkoti s prav posebnim talentom

Kdo ne pozna Tatkotov?
Vse skupaj se je začelo na precej neobičajen način. Pravzaprav po zaslugi plesalk iz Plesne skupine Tince, ki so, kakor tudi vsako leto poprej, marca 2012 organizirale plesno prireditev. Za nastop takrat najmlajših plesalcev so si zamislile komični vložek oziroma predskupino fantov, ki bi, tako po domače povedano, svoj nastop »zafušali«, najmlajšim pa s tem omogočili ponosno predstaviti plesno točko. Plesna mentorica Tanja Simčič Makuc je pri tem imela še boljšo idejo. Za rokav je pocukala očete najmlajših plesalcev in kaj kmalu se je skupina sestala na prvih vajah. Njihov prvi nastop na že omenjeni prireditvi, kamor so zaigrano pohabljeni prišli na oder in ga kmalu raje prepustili svojim bolj nadarjenim otrokom, pa je presenetljivo požel bučen aplavz in nepredstavljivo navdušenje publike, da so se ponosni tatkoti z »usti gor do uh« odločili svojo plesno dejavnost kar nadaljevati.

Branko ParavanSlavko LazarBoštjan ZidaričJani KoncutGorazd Černuta in Marko Štendler so bili prvi člani plesne skupine Tatkoti, ki jim je uspelo pod potrpežljivim in vztrajnim mentorstvom Tanje Simčič Makuc razširiti svojo prepoznavnost tudi izven meja občine Kanal ob Soči. Svoj prvi nastop kot plesna skupina so odplesali s podnaslovom »BREZ TALENTA« na majicah svojega plesnega kostuma in se tako javnosti ponovno predstavili kot plesna skupina, ki ima, če ne drugega, vsaj smisel za humor. Nastopi so se nato vrstili drug za drugim: že nekaj let zapored nastopajo na Prazniku češenj v Šmartnem in na Dobrovem; sodelujejo na tradicionalnem Pohodu na Staro Goro; nastopili so že na prireditvi TR društva Globočak Kambreško; na srečanju prostovoljcev; ne manjkajo tudi na nogometnih tekmah; odzvali so se tudi na povabilo ob podelitvi priznanj za naj športnika v Kanalu pa tudi ob dnevu žena na Humu in na Trnovem; na zasebnih rojstnodnevnih zabavah … Verjeli ali ne, povabljeni so bili tudi na nastop v oddaji Slovenija ima talent! Če jim le čas dopušča, si prilagodijo natrpane urnike (tudi letos imajo že vnaprej rezervirane termine nastopov) in se odzovejo na vsa povabila, posebno ponosni pa so takrat, ko lahko nastopijo na dobrodelnih prireditvah, saj tako lahko k dobrodelnosti prispevajo tudi sami. Tako so nastopili že na vseslovenskem srečanju ledvičnih bolnikov, kar jih je še posebno ganilo in jim ostalo v spominu. Z nastopom na prireditvi Kapljica sreče pa pomagajo zbirati sredstva za šolski sklad osnovnih šol Deskle in Kanal ter za socialno ogrožene družine.

Kljub vsem obveznostim se dvakrat mesečno srečujejo na vajah, kjer tekom leta pod Tanjinim prostovoljnim vodstvom sestavijo eno ali dve plesni točki. Preizkusili so se že v vlogi rokerjev, gentlemanov, dopustnikov, gasilcev, kavbojev, boksarjev, kmetov in drugih. Vedno stremijo k ideji, da ima njihov nastop poleg plesa tudi vsebino, ki je običajno hudomušne narave. Za kostume in pripomočke poskrbijo sami, zato jih običajno tudi znova uporabijo, želijo si le, da bi lahko imeli primeren prostor za vadbo, kjer bi se še naprej srečevali in ustvarjali nove nastope.

V lanskem letu je skupina praznovala peto obletnico delovanja, za kar je na letošnji prireditvi od prazniku Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle prejela tudi priznanje.

Poleg Branka Paravana, Slavka Lazarja in Boštjana Zidariča so trenutni aktivni plesalci še Mitja BašeljJožko Peršolja in Aleš Mugerli, vsi člani Kulturno rekreacijskega športnega kluba l'uniti s posebnim statusom. Čeprav se sedaj predstavijo kot Super tatkoti, pa so, kot pravijo sami, še vedno »brez talenta«. In če je bila skupina prvotno sestavljena le iz očetov otrok, ki so plesali v plesni šoli, nato očetov, ki so si želeli v skupini nastopati, sedaj v svoj krog odprtih rok vabijo vse, ki si želijo popestriti svoj prosti čas in so se pripravljeni enkrat na 14 dni sestajati na vajah, poleg tega pa uresničevati skupni cilj, to je zgolj in samo s plesom zabavati občinstvo. Ha, to pa tudi je talent, ki ga ne premore vsak, četudi talentiran plesalec. Tatkoti, želim vam še veliko navdiha in volje ter zabavnih plesnih točk in nastopov!

 

 

Oglejte si tudi