Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Hiša dobre volje Deskle

V ponedeljek, 15. oktobra 2018, sta Občina Kanal ob Soči in Dom upokojencev Nova Gorica slavnostno odprla vrata Dnevnega in medgeneracijskega centra Občine Kanal – Hiše dobre volje Deskle.
Dnevni in medgeneracijski center je na lokaciji nekdanjega samskega doma v Desklah. Občina je v prenovo objekta vložila pribl. 400.000,00 €. Za opremo dnevnega centra je namenila 20.000,00 €.

Zunanjo ureditev in urbano opremo, opremo medgeneracijskega centra, izobraževanja in usposabljanja je občina prijavila na javni poziv Lokalne akcijske skupine (LAS) Dolina Soče, kjer pričakuje sofinanciranje v višini  80 % od pribl. 64.000,00 €.


V objektu se bodo prepletale različne dejavnosti, a z istim imenovalcem – povezati življenja občanov v kakovostno, aktivno, ustvarjalno, veselo in solidarno skupnost: novi prostori bodo namenjeni dejavnostim dnevnega centra za starejše, aktivnostim občinskih društev in potrebam socialne oskrbe na domu (to je Centra za pomoč na domu). Osnovni cilj bo dvig kakovosti življenja starejših občanov in njihovih svojcev.

Del objekta, ki bo namenjen dnevnemu varstvu, bo lahko obiskovalo do 25 uporabnikov, ki jih bosta spremljali dve redno zaposleni in strokovno usposobljeni osebi za delo s starejšimi. Prve dni bodo storitve ljudem na voljo brezplačno, kasneje pa bodo uporabniki plačevali storitev dnevnega varstva glede na dejansko prisotnost. 

Hiša dobre volje Deskle bo skrbela za dejavnosti, ki se bodo odvijale redno ob delavnikih med 7. in 17. uro. Do vključitve v program hiše so upravičene osebe, starejše od 65 let, z željo in potrebo po preživljanju kakovostnega, aktivnega, dobrovoljnega časa v družbi sovrstnikov. Hiša dobre volje Deskle je namreč namenjena osebam, ki (še) ne potrebujejo celodnevne, domske oskrbe, a si želijo oziroma potrebujejo oskrbo, pomoč in/ali družabništvo le za določeno število ur dnevno. To pomeni, da se bodo po sproščenem in prijetnem preživljanju prostega časa dnevno vračale v topel objem svojega doma, svojci pa bodo tisti čas razbremenjeni skrbi.

Pozitivno, veselo in aktivno okolje Hiše dobre volje deluje tako preventivno kot kurativno: uporabniki ohranjajo svoje psihofizične sposobnosti v odlični formi in se v prijetni družbi vrstnikov vsakodnevno vsestransko krepijo ter z aktivacijo, druženjem, komunikacijo, pozitivnim doživljajem in razumevanjem ter potrpežljivostjo vseh prisotnih kognitivno in motorično napredujejo. Poleg tega pa z vstopom v hišo razbremenijo svojce – svojcem hiša nudi pomemben oddih od vsakodnevne skrbi: medtem ko je uporabnik v stimulativnem, ljubečem in skrbnem okolju, svojec brez slabe vesti poskrbi za svoje življenje in obveznosti.

 

 

 

Oglejte si tudi