Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Ureditev videonadzornega sistema na objektih Osnovne šole Kanal

Šola je srce kraja. In dokler imamo šolo, imamo upanje v prihodnost. Edino logično je, da za to skupno srce skupaj skrbimo po svojih najboljših močeh.

Osnovna šola v Kanalu predstavlja pomembno stičišče velikega števila ljudi v običajnem vsakdanjem življenju. Zavod Osnovna šola Kanal, ki združuje matično šolo in vrtec ter podružnično šolo in vrtec v Kalu nad Kanalom, zaposluje skoraj 70 oseb, ki dnevno posredno ali neposredno skrbijo za vrtčevske in šolske otroke. Teh je skoraj 350! Naše prostore posledično obiskujejo številni starši, pa tudi zunanji sodelavci in obiskovalci, ki vstopajo na naše površine.

V popoldanskem času predvsem zunanje površine naše šole postanejo kraj srečanj prebivalcev Kanala. Lepo je videti, da igrišče privablja najmlajše in večje otroke, kot tudi njihove starše, sorodnike in prijatelje. Povsem jasno je, da se tu srečuje tudi mladina in obiskovalci športnih tekem in še bi lahko naštevali! Žal pa vedno pogosteje opažamo, da se v neposredni okolici šole zadržujejo tudi posamezniki ali skupine ljudi, ki nimajo le namena druženja – včasih se zdi, da je njihov namen predvsem poškodovanje, uničenje in onesnaženje naše skupne lastnine.

Nikakor ne moremo razumeti dejstva, da nekateri sprehajalci svoje pse (kljub tabli s prepovedjo) na opravljanje potrebe pripeljejo na zelenico šolskega igrišča, kjer se tik ali največ 12 ur za tem že igra gruča otrok! Poudarjamo, ne počnejo vsi lastniki psov tega, a nihče ne bi smel! Pa niso le psi take vrste onesnaževalci – saj nam o hudih mukah posameznikov prepeva tudi Adi Smolar, a vogali naše šole res niso namenjeni opravljanju bioloških potreb!

Na igrišču imamo koše za smeti – a jih je določeni družbi, ki se sestaja na naših površinah, težko uporabiti. Kdo in kdaj naj bi to nesnago počistil za njimi in to še preden na šolsko igrišče stopijo naši učenci? Odgovor je samo eden: vsak naj počisti za seboj.

Vsak dan se trudimo svojim zaposlenim in otrokom, ki jih vzgajamo in izobražujemo, zagotavljati varno in prijetno okolje. Eden od pripomočkov pri doseganju tega cilja je v samem začetku novega leta postal videonadzorni sistem, ki smo ga namestili v našo neposredno okolico. Res, gre za nadzor, kar je zelo resen način zagotavljanja reda. Sredstva za izvedbo tega projekta smo skupaj z Občino Kanal ob Soči poiskali znotraj rezerv, ki smo jih imeli zagotovljene za svoje poslovanje, kar je dodatni dokaz o trudu po gospodarnem ravnanju. Žalosti nas sicer dejstvo, da moramo tako veliko časa, energije in denarja vlagati v to, da bi se vsi uporabniki naših površin tu vedli spodobno in spoštljivo, medtem ko bi vse troje lahko uporabili za marsikaj drugega in lepšega, a če je to potrebno, bomo to počeli.

Šola je srce kraja. Poskrbimo zanjo, da bo služila še mnogim.

 

Barbara Kragelj Jerič, ravnateljica

Oglejte si tudi