Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Spoznali smo kabrco

V četrtek, 22. 11. 2018, smo imeli na naši šoli dve uri zanimivo ustvarjalnico. Obiskali so nas zgodovinarka Darja Skrt, keramičarka Alenka Gololičič in fotograf Matej Doljak.

Delavnico smo začeli šesto šolsko uro. Zgodovinarka nam je razlagala o piščalih in zgodovinskih predmetih, povezanih z glasbo. Na koncu te ure nam je gospa Alenka Gololičič povedala veliko zanimivega o kabrci, obredni glineni piščali. To je glasbilo trikotne oblike, ki ga je prvi narisal in predstavil javnosti Pavel Medvešček. Po njegovih risbah ga je gospa izdelala iz gline. Kabco je prinesla s seboj, in tako smo jo lahko videli in slišali, ko je zaigrala nanjo. Zaprli smo oči in poslušali zvok, ki je prihajal iz nje. Zaigrala in pihnila je še v manjšo. Tudi to je sama izdelala in opazili smo razliko v zvoku.

Ko se je ura zaključila, smo imeli odmor. Sedmo šolsko uro smo začeli ustvarjati z glino. Najprej smo izdelovali izdelke, ki smo si jih sami izbrali, nato pa smo poskusili narediti piščal, podobno hruški ali kroglici. Meni je nekako uspelo, saj je glasbilo delovalo, ko je gospa Alenka zapihala vanj. Ko sem poskusila še sama, pa ni bilo zvoka. Glasbila smo ustvarjali do konca šolske ure. Po zvonjenju smo svoje glinene piščali zavili v vlažne krpe in jih odnesli domov. Ravnateljica Milka Zimic nam je še obljubila, da bomo na šolo dobili nekaj kabrc in bomo poskusili igrati nanje.

Ta dan mi je bil všeč. Zahvaljujemo se gospema Alenki Gololičič in Darji Skrt ter fotografu Mateju Doljaku, ki je pomagal učencem avdio-video krožka.

Katja Škrlec, 7. a, OŠ Kanal

 

 

Oglejte si tudi