Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Park Pečno - navdih za mlade umetnike

25. 5. 2019 se je v Parku Pečno zbrala skupina učencev in učenk OŠ Kanal, ki so pod krošnjami dreves, ob poslušanju vetra in ptičjega petja, ustvarjali umetnine, poimenovane Balkoni mojega kraja. Učenci izbirnega predmeta Likovno snovanje so že prej fotografirali kanalsko arhitekturo in bili pozorni predvsem na zanimivost našega kraja – balkone in terase na strehah hiš. Učiteljica likovne vzgoje Barbara Kožlin je najboljše fotografije natisnila. Učencem, ki so se udeležili ekstempora v Parku Pečno, so bile na voljo, da jih uporabijo za svoje likovne izdelke. Oblikovali so kolaže, v katerih se prepletajo motivi Kanala na fotografijah z drugimi materiali – kartonom in barvnim papirjem. Slike so nato dopolnili z akrilnimi barvami.

V petek, 7. 6. 2019, je bilo v parku odprtje razstave. Učenci, ki so sodelovali pri ustvarjanju likovnih del, so pripravili krajši kulturni program. Povezovala ga je četrtošolka Lara Bucik. Obiskovalcem so učenci nižjih razredov pokazali kamišbaj. Ob prikazu slik o preteklosti Kanala so učenke pripovedovale legende in zgodbe, ki so se ohranile v zapisih ali v ustnem izročilu in so jih učenci nižjih razredov sami nekoliko spremenili, da so postale še zanimivejše. Zbrane na prireditvi je nagovorila ravnateljica OŠ Kanal Milka Zimic in se zahvalila, da učenci OŠ ustvarjajo in razstavljajo v parku in jih gostitelji vedno prijazno sprejmejo in pogostijo. Primož Kožuh, predsednik društva O.Z.O.N., je vsem mladim umetnikom podelil pohvalo za sodelovanje.

Žal se odprtja razstave niso udeležili vsi ustvarjalci likovnih del. Starši in stari starši, ki so na prireditvi spremljali svoje otroke in vnuke, pa so lahko videli pri otrocih iskrice v očeh in začutili njihov ponos na razstavljene umetnine v tako lepem ambientu. Če želimo, da bo naš otrok ustvarjalen, je zanj največja spodbuda, da ga pri tem opazimo, spremljamo in se z njim veselimo uspeha.

 

Besedilo: Irena Hočevar Križnič

 

Oglejte si tudi