Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Socializacija mladega psa

Ena izmed mojih tečajnic, ki obiskuje s svojo psičko program Socializacije mladega psa, mi je na prejšnjem treningu rekla, da se skrbniki psov delijo na tiste, ki obiskujejo pasjo šolo in tiste, ki je ne obiskujejo. Res ni daleč od resnice, ampak sama menim, da so vodniki psov taki, ki se ukvarjajo s psom in tisti, ki psa prepustijo samemu sebi.
Tekst: Alenka Gorjan, pasja šola Blazno blatno, Solkan

Tudi, če ne obiskuješ pasje šole, lahko dobro socializiraš psa, vendar imajo tisti, ki se odločijo za tečaj veliko lažje delo, saj jih inštruktor usmerja pri vajah, da nasvete ne samo s področja vedenja psa in šolanja ampak običajno svetuje tudi glede higiene, prehrane psa ter praktično prikaže veliko vaj. Velikokrat je inštruktor tudi njihov zaupnik, ki ga pokličejo, ko se jim karkoli s psom zalomi. Veliko lažje je iti čez vzpone in padce pasjega odraščanja, če je ob tebi nekdo, ki te usmerja, te bodri in opozori, ko je potrebno kaj spremeniti.

Zakaj je socializacija psa sploh potrebna? Ljudje živimo večinoma v strnjenih naseljih, na cestah je veliko več prometa, kot ga je bilo včasih ter nekateri ljudje se bojijo psov, drugi jih zaradi slabe izkušnje ne marajo. Če želimo, da nam bo pes v veselje in ponos, je dobro, da ga čim bolje prilagodimo na okolje v katerem živimo ter ga kljub njegovim fizičnim potrebam po teku ne vsiljujemo sokrajanom. Po drugi strani je dobro, da tudi mi razumemo psa, kaj nam sporoča preko telesne govorice.

Dobro socializiran pes bo lahko dober spremljevalec na sprehodih, saj ga okolica ne bo motila. Ravno tako bo takšen pes zelo primeren za različne pasje športe, naj omenim samo tiste, ki jih lahko na primorskem trenirate (rally obedience, poslušnost, agility, frizbi). Če vas veseli prostovoljno delo, pa se s stabilnim in mirnim psom lahko priključite društvu Tačke pomagačke, ki izvaja terapijo s pomočjo psa v različnih ustanovah (domovi ostarelih, vrtci, šole, VDC-ji, bolnice,..).

Dobre pasje šole imajo izdelane programe za mladiče, tako da lahko pasjo šolo pričnete obiskovati že s 3 mesečnim psom. Če pričnete šolati psa kmalu po njegovem prihodu, je velika verjetnost, da boste imeli kasneje psa, ki vam bo res v ponos in bo vaš prijatelj, ki vas bo lahko spremljal pri marsikateri dogodivščini.

Oglejte si tudi