Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Osebnost Primorske in ime meseca je zdravnica Nevenka Mlinar

Za ime meseca na Valu 202 in osebnost Primorske, za katero glasujejo v skupni akciji bralci in poslušalci Primorskih novic, Radia Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A, je bila v mesecu januarju z velikim številom glasov izbrana zdravnica splošne medicine v ambulanti v Desklah Nevenka Mlinar. 

Zdravnica dobro pozna zdravstveno stanje zaposlenih v podjetju Salonit Anhovo in prebivalcev v okolici cementarne, saj je v ambulanti v Desklah zaposlena že od leta 1994, pred tem pa je iste paciente zdravila v obratni ambulanti v Anhovem. V njeni ambulanti imajo blizu 1700 pacientov in večina od njih ima priznano poklicno bolezen zaradi azbesta. V zadnjih 20 letih so odkrili 449 rakavih bolezni, kar 82 pacientov je zbolelo za zelo težko boleznijo mezoteliomom. 

Nevenka Mlinar je pobudnica in prvopodpisana na pozivu zdravnikov in zobozdravnikov proti nadaljnjemu onesnaževanju srednje Soške doline in ogrožanju zdravja njenih prebivalcev, ki so ga v decembru začeli podpisovati na Goriškem. Pozivu so se množično pridružili zdravniki in zobozdravniki cele Slovenije in brez glasu proti ga je podprla Zdravniška zbornica Slovenije. V ambulanti se dnevno srečuje z žalostnimi zgodbami ljudi in kot zdravnica čuti moralno dolžnost, da opozarja družbo na nevarne vplive iz okolja.

5. 2. 2020 je zdravnica Mlinarjeva s strokovnjaki medicinske stroke poziv s podpisi kar 593 zdravnikov in zobozdravnikov predala ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu. Podpisniki zahtevajo izenačitev mejnih vrednosti za sežigalnice in sosežigalnice, kajti sedanja zakonodaja sosežigalnicam, kot je Salonit Anhovo, dovoljuje bistveno višje izpuste zdravju nevarnih snovi. Odločevalce zlasti pozivajo, da se upošteva načelo previdnosti zaradi kombinacije pretekle in sedanje onesnaženosti. 

Zdravnica Nevenka Mlinar je bila razočarana nad hladnim odzivom ministra za okolje po prejemu poziva. Kot že tolikokrat v preteklosti se ponavljajo, kot pravi, birokratski absurdi. V pogovoru na Radiu Koper je po razglasitvi za osebnost Primorske v mesecu januarju zdravnica Mlinarjeva povedala: »Ljudje (v okolici Salonita Anhovo) smo na robu Slovenije in na robu skrbi naše politike. Kot da bi bili manj vredni.« Kot da smo za državo odpisani, ker je to okolje že tako obremenjeno. Ugotavlja tudi: »Zakonodaja je dopuščala azbest. Delodajalci in država bi že mnogo let prej lahko zaščitili delavce, kajti statistični podatki o škodljivosti azbesta so obstajali.« Zdravnica upa, da sedanja zakonodaja ne bo spet kriva za številne nove žrtve in bo vztrajala, da se prepreči onesnaževanje, ki je nevarno za tako obremenjeno prebivalstvo.

Nevenka Mlinar je že leta 2003 prejela nagrado Občine Kanal za svoje predano delo. Pred dvema letoma je predstavila občinskemu svetu podatke o skrb vzbujajočem zdravstvenem stanju, a svetniki večinoma takrat še niso razumeli njene skrbi za zdravje v naši dolini. »V zadnjih tednih se stvari spreminjajo. Ljudje so začeli prebirati informacije. Spoznavajo dejstva in spreminjajo razmišljanja,« pravi Mlinarjeva. Prizadevanja zdravnikov in njihov poziv odločevalcem so podprli tudi občinski svetniki na 9. redni seji občinskega sveta 30. 1. 2020.

Na vprašanje, zakaj se je odločila spregovoriti o tej problematiki, je odgovorila: »Dolga leta je trkalo na mojo vest, da bi morala nekaj narediti … Nekega dne se je to razvilo ob podpori enako mislečih.« In na koncu pogovora je dodala: »Moje vrednote so poštenost, iskrenost in dobronamernost. V življenju moram narediti to, za kar sem poklicana.« 

To so vrednote, ki jih žal ne pozna kapital. Poznajo jih zdravniki. Nimajo nobenih materialnih, finančnih ali političnih koristi, ko nas želijo ozavestiti, da ne smemo dopuščati, da nekdo ogroža zdravje nas in naših otrok. Kdor nima zdravja, nima ničesar. Poslušalci radia in bralci lokalnih časopisov so izbrali zdravnico Mlinarjevo za osebnost Primorske in ime meseca zaradi njenega poguma, da se izpostavi in zavzame za ljudi, ki s(m)o žrtve onesnaženega okolja.

 

Irena Hočevar Križnič

 

Oglejte si tudi