Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
21°C
10°C
JUTRI
21°C
13°C
Deli
1908

Razstava ročnih del Društva upokojencev Kanal

V gostišču Križnič je ob Dnevu starejših  Društvo upokojencev Kanal pripravilo razstavo ročnih del. Na razstavi poleg članov društva  kot vsako leto sodelujejo s svojimi izdelki tudi učenci Osnovne šole Kanal ter malčki iz vrtca. Letos je na ogled postavilo sike svojih članov tudi Društvo upokojencev Deskle.  Razstava je že tradicionalna in nam na ogled ponuja stvaritve, ki so jih med letom ustvarile pridne in marljive roke: izdelki s čipkami,  kvačkani in pleteni ter šivani izdelki,  oblikovanje kamna, punčke za UNICEF, gobleni,  slike …

Razstavljena je bila knjiga Markiči in Markčarji avtorice Helene Vuk – Gapčeve  iz Markičev, ki se je  udeležila otvoritve razstave in povedala par ganljivih besed o svojem življenju.

 Letos se je razstave udeležil tudi Branko Suhadolc- predsednik komisije za tehnično kulturo pri ZDUS - u. V svojem nagovoru je poudaril pomen in ponovno oživljanje rokodelstva v Sloveniji s ciljem ohranjanja kulturne in fotografske  dediščine in ciljem  zajeziti poplavo cenenih izdelkov  iz vzhoda. Pomembno je ohranjati znanje, ki smo ga prejeli od prednikov, učiteljev, vzgojiteljev… in predvsem to znanje prenašati naprej prihodnjim generacijam. Take razstave je potrebno organizirati, da se izdelke predstavi širši javnosti in zato  bi bilo pametno razmisliti o postavitvi stalne razstave, kjer bi bili izdelki na ogled več časa.

Sam delo Društva upokojencev Kanal že dolgo spremlja, na tem področju je društvo zelo dejavno, o čemer pričajo tudi prejete nagrade in priznanja našim članicam. Lahko bi celo govorili o samooskrbi, saj članice klekljarske sekcije med letom izdelajo izdelke, ki jih društvo podari  zaslužnim posameznikom in jubilantom ob zaključku leta.

Da je razstava odmevna in prepoznavna , sta nam dokazala tudi Milan in Pavla Pintar, ki sta se na razstavo pripeljala iz Žirovnice, obisk pa izkoristila tudi za ogled Kanala. Posebej jima je bilo všeč sodelovanje mladih in starejših, zlasti učiteljev in vzgojiteljev.
Med izdelki pa je potrebno izpostaviti, da se poleg standardnih tehnik pletenja in kvačkanja prepletajo nove in stare tehnike.

Kulturni program so  pripravili učenci Osnovne šole Kanal in učenci harmonikarske šole Hram.

 

Marija Marinič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi