Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Razstava ročnih del Društva upokojencev Kanal

V gostišču Križnič je ob dnevu starejših Društvo upokojencev Kanal pripravilo razstavo ročnih del. Na razstavi poleg članov društva kot vsako leto sodelujejo s svojimi izdelki tudi učenci Osnovne šole Kanal ter malčki iz vrtca. Letos je na ogled postavilo sike svojih članov tudi Društvo upokojencev Deskle. Razstava je že tradicionalna in nam na ogled ponuja stvaritve, ki so jih med letom ustvarile pridne in marljive roke: izdelki s čipkami, kvačkani in pleteni ter šivani izdelki, oblikovanje kamna, punčke za UNICEF, gobleni, slike …

Razstavljena je bila knjiga Markiči in Markčarji avtorice Helene Vuk – Gapčeve iz Markičev –, ki se je udeležila otvoritve razstave in povedala nekaj ganljivih besed o svojem življenju.

 Letos se je razstave udeležil tudi Branko Suhadolc – predsednik komisije za tehnično kulturo pri ZDUS-u. V svojem nagovoru je poudaril pomen in ponovno oživljanje rokodelstva v Sloveniji s ciljem ohranjanja kulturne in fotografske dediščine in ciljem zajeziti poplavo cenenih izdelkov iz Vzhoda. Pomembno je ohranjati znanje, ki smo ga prejeli od prednikov, učiteljev, vzgojiteljev …, in predvsem to znanje prenašati naprej prihodnjim generacijam. Take razstave je treba organizirati, da se izdelki predstavijo širši javnosti, in zato bi bilo pametno razmisliti o postavitvi stalne razstave, kjer bi bili izdelki na ogled več časa.

Sam delo Društva upokojencev Kanal že dolgo spremlja, na tem področju je društvo zelo dejavno, o čemer pričajo tudi prejete nagrade in priznanja našim članicam. Lahko bi celo govorili o samooskrbi, saj članice klekljarske sekcije med letom izdelajo izdelke, ki jih društvo podari zaslužnim posameznikom in jubilantom ob zaključku leta.

Da je razstava odmevna in prepoznavna, sta nam dokazala tudi Milan in Pavla Pintar, ki sta se na razstavo pripeljala iz Žirovnice, obisk pa izkoristila tudi za ogled Kanala. Posebej jima je bilo všeč sodelovanje mladih in starejših, zlasti učiteljev in vzgojiteljev. 
Med izdelki pa je treba izpostaviti, da se poleg standardnih tehnik pletenja in kvačkanja prepletajo nove in stare tehnike.

Kulturni program so pripravili učenci Osnovne šole Kanal in učenci harmonikarske šole Hram.

 

Marija Marinič

 

Oglejte si tudi