Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Predavanje Paliativa

V sodelovanju z Društvom za bolezni srca in ožilja je Društvo upokojencev Kanal 18. 10. 2018 organiziralo predavanje na temo Paliative. Dr. Matjaž Figelj dr. medicine, vodja paliativne oskrbe v SB Šempeter nam je predstavil vsebino in namen Paliativne oskrbe.
Kakšno oskrbo si želimo v zadnjih dnevih življenja?

Vsi si želimo dostojno smrt brez dolgotrajnega trpljenja in po možnosti pod domačo streho.

In prav namen paliativne oskrbe je povečati kakovost življenja v zadnjih dnevih življenja, ki predstavljajo obdobje usihanja. To so dnevi, ko neozdravljiva bolezen po daljšem ali krajšem času postopnega poslabševanja povzroči nepopravljive okvare življenjsko pomembnih organov (srca, pljuč, jeter, možganov, ledvic), kar vodi do njihove popolne odpovedi in smrti.  Cilj je bolniku olajšati bolečino in druge simptome, ki so moteči za bolnika. Bolniku se v tem obdobju preneha dajati nepotrebna zdravila in opravljati obremenjujoče preiskave in mu omogočiti največjo možno udobje ter mirno in dostojno smrt.

V nadaljevanju je predavatelj predstavil  Vnaprejšnji načrt zdravljenja  v zadnjem obdobju življenja, ki ga lahko skupaj z usposobljenim zdravstvenim delavcem vnaprej naredimo vsi polnoletni državljani (V ZDA je to že kar precej razširjeno, popolna novost pa ni niti pri nas).  Bistvo tega načrta je, da se sami pismeno odločimo oziroma strinjamo s prekinitvijo zdravljenja, ko strokovni team presodi, da prizadevanja za podaljševanje življenja niso več možna niti smiselna. Ne smemo pa tega enačiti z evtanazijo.

Po zaključku predavanja sta strokovni sodelavki Društva za bolezni srca in ožilja brezplačno izvajali meritve krvnega tlaka, sladkorja, holesterola in EKG.

 

Besedilo: Marija Marinič

 

Oglejte si tudi