Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Ozara skrbi za dobro duševno zdravje otrok in mladostnikov

Letošnja osrednja tema Svetovnega dne duševnega zdravja, ki smo ga obeležili 10. oktobra, je bila duševno zdravje mladih v spreminjajočem se svetu. Tudi zato so se v nacionalnem združenju Ozara Slovenija odločili, da bodo v tem letu energijo usmerili v izvajanje preventivnih aktivnosti, katerih namen je izboljšati duševno zdravje otrok in mladostnikov, tudi z uporabo družabnih omrežij. Pripravili so namensko Facebook spletno stran ter ustvarili zaprto pogovorno skupino. Poleg tega so nadaljevali z izvajanjem preventivnih delavnic za učence in dijake ter izdali izvirno družabno igro za premagovanje tesnobnosti »Pančijev vrtiljak«.

Neizpodbitno dejstvo je, da prav mladi najpogosteje posegajo po sodobnih telekomunikacijskih napravah in kanalih, ki pa s seboj prinašajo številne prednosti, a hkrati tudi pasti. Mladi, ki se nahajajo v enem izmed najbolj burnih in težavnih razvojnih obdobij, si prek družabnih omrežij sicer lahko nudijo medsebojno podporo, a se lahko po drugi strani počutijo izolirane in osamljene. Zaradi pomanjkanja izkušenj in nekritičnosti so bolj dovzetni za najrazličnejša (neprimerna) sporočila, ki lahko negativno vplivajo na njihovo razumevanje sveta in grajenje pozitivne samopodobe. Prav slaba samopodoba ter občutki izključenosti so najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek psihosocialnih težav pri mladih, ki lahko, v kolikor niso ustrezno obravnavane, vodijo v duševne stiske in njihove zaplete.

V združenju Ozara že od leta 2007 izvajajo preventivne delavnice »Od stiske do duševne motnje« za učence višjih razredov ter dijakov, namen le-teh pa je krepitev in varovanje duševnega zdravja mladih ter ozaveščanje mladih o dejavnikih tveganja in načinih ohranjanja dobrega duševnega zdravja.

 

V združenju Ozara Slovenija so se poleg tega odločili, da izkoristijo pozitivne lastnosti sodobnih digitalnih tehnologij ter s tem prispevajo h krepitvi duševnega blagostanja mladih. Ključne prednosti tehnologij so namreč stalna razpoložljivost ter dosegljivost, možnost dostopanja preko različnih naprav (telefoni, tablice, računalniki), zagotavljanje anonimnosti, cenovna ugodnost ter enaka dostopnost za vse, tudi tiste iz oddaljenih ruralnih okolij ali osebe z gibalno oviranostjo.

 

Ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja sopredstavili Facebook stran na temo duševnega zdravja, ki ponuja zanimive, verodostojne, preverjene, pozitivne ter v iskanje pomoči usmerjene tekstovne, slikovne, avdio in video vsebine. Podobna stran v slovenskem jeziku namreč pred tem še ni obstajala. Poleg tega so ustanovili še zaprto Facebook skupino za vse mlade, ki bi želeli izmenjati svoje izkušnje, ki so ji jih nabrali z reševanjem težav v preteklosti, si ponuditi medsebojno vrstniško pomoč in širiti svojo socialno mrežo v digitalnem svetu in tudi izven. Za skupino kot tudi stran bo skrbela strokovna delavka združenja, ki bo odgovarjala tudi na morebitna vprašanja članov skupine.

 

Da v združenju niso pozabili na pomen osebnega druženja in pristnih osebnih kontaktov, so dokazali z izdajo izvirne družabne igre Pančijev vrtiljak, ki sta jo zasnovala Aljaž Krivec in Anja Radaljac.  Gre za igro, ki skozi spodbujanje vživljanja v druge in razvijanje zgodb/pripovedi pomaga pri razreševanju strahov in tesnob ter preko principov, ki jih uporablja tudi kognitivna vedenjska terapija, pomaga k temu, da na probleme pogledamo z različnih - produktivnejših - zornih kotov. Obenem igra pomaga ljudem, ki tovrstnih motenj ne doživljajo, razumeti razmišljanje ter počutje oseb, ki trpijo za njimi. Igra temelji na pogovoru, vživljanju ter sodelovalnosti - ne gre za tekmovalno igro, temveč za družabno igro, ki stremi k razumevanju lastnih in tujih stisk na prijeten, konstruktiven in tudi zabaven način. Po drugi strani pa je igro mogoče igrati tudi zgolj za zabavo - navodila se v tem primeru le nekoliko razlikujejo, večji poudarek pri tem načinu igranja pa je na domišljiji, zgodbarstvu in zabavnih izzivih, ki jih soigralci postavljajo drug drugemu.

 

Igro lahko naročite preko Facebook strani Pančijev vrtiljak – družabna igra ali pa preko združenja Ozara.

Cena igre je 15,99 eur. S prispevkom pomagate pri izvajanju preventivnih aktivnostih združenja.

 

Združenje Ozara Slovenija ima svojo enoto tudi na Partizanski 57v Novi Gorici, kamor lahko tudi pišete ng@ozara.si ali pokličete na 05 33 03 720.

 

Kratka predstavitev združenja Ozara Slovenija:

Ozara Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja, je nevladna, humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega in zdravstvenega varstva. Z različnimi programi zagotavlja strokovno pomoč in podporo ljudem z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ljudem v duševni stiski in njihovim svojcem, poleg tega pa namenja skrb še ohranjanju in izboljšanju duševnega zdravja vseh prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije. Posebno pozornost namenja tudi izobraževanju in založniški dejavnosti, svoje poslanstvo pa izpolnjuje s pomočjo sodelovanja s številnimi domačimi in tujimi institucijami in strokovnjaki. Ozara ima svoj sedež v Mariboru, svojo dejavnost pa izvaja v 20. dislociranih enotah širom Slovenije

 

 

 

Oglejte si tudi