Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Novi defibrilatorji v naši občini

Verjetno je že večina opazila nove defibrilatorje po več krajih v naši občini, postavljene v zadnjem letu. Gre za skupino defibrilatorjev, montirani so v vaseh Plave, Močila, Čolnica, Ajba, Doblar, Zavrh in Kanalski Vrh, poleg teh pa je bil nabavljen en prenosni AED, imajo ga na TIC-u in lahko služi skupinam ob različnih prireditvah. Nabavo in njihovo postavitev je koordiniralo Društvo obolelih zaradi azbesta, skupaj s predstavniki občine in Rdečega križa iz Nove Gorice, sredstva zanje sta namenila Občina Kanal ob Soči in Salonit Anhovo.

 

Želeli bi vam predstaviti zgodbo teh defibrilatorjev, zgodbo, ki je zelo žalostna in za nas tudi boleča, ampak upamo, da bo na koncu srečna, če bo kateri od teh defibrilatorjev rešil kakšno življenje. Gre za zgodbo ustanovitelja in dolgoletnega predsednika društva OZA, ki je svojo funkcijo opravljal do konca, dokler ga ni huda bolezen premagala. Vsem nam je znana velika želja g. Radivoja Veluščka, da bi društvo poskrbelo, da se v Anhovem postavi spomenik v opomin na vse hudo, kar je našim krajem in krajanom povzročil in še povzroča azbest. Radivoj se je že dogovarjal s pokrovitelji in tudi za načrt je že poskrbel, vendar ga je bolezen žal prehitela. Kmalu se je izkazalo, da bi cena postavitve spomenika bistveno presegala obljubljena pokroviteljska sredstva, društvo pa nima sredstev za ta namen. Tako je bilo, sicer s težkim srcem, na seji občinskega sveta in na upravnem odboru društva OZA odločeno, da se obljubljena sredstva namenijo za defibrilatorje. In tako imamo teh osem novih defibrilatorjev. Verjamemo, da bi tudi Radivoj ocenil, da je bila to prava odločitev, in bi bil zadovoljen s tem, da namesto spomenika z defibrilatorji rešujemo življenja.

 

Seveda si vsi želimo, da bi defibrilatorje čim manjkrat uporabljati, če pa jih je treba, moramo biti za to usposobljeni. Zato smo skupaj z RK iz Nove Gorice organizirali usposabljanja v Ročinju, Desklah in Kanalu. Namenjena so bila zlasti prebivalcem krajev, kjer so montirani novi defibrilatorji, zato so vsa gospodinjstva v teh krajih dobila vabila. Usposabljanja so bila seveda tudi za vse druge krajane. Udeležba je bila povsod kar lepa, zahvaljujemo se vsem, ki ste se nam pridružili. Na vseh usposabljanjih pa so bili prisotni tudi predstavniki donatorjev, Salonita Anhovo, g. Peter Korenjak, in Občine Kanal ob Soči, ga. Klara Golja, g. Nejc Kumar, g. Marko Bucik, ki nas je seznanil, da je bil pobudnik prvega defibrilatorja v naši občini, postavljen je na gasilskem domu v Kanalu in je že rešil življenje.

 

Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti tudi tistim našim krajanom, ki ste dovolili postavitev tabel z defibrilatorji na svoje zidove ali stene svojih hiš, kjer ni bilo drugih možnosti. Zahvalili bi se tudi predsednikoma krajevnih skupnosti Ročinj in Kanal za pomoč pri organizaciji ter Hiši dobre volje iz Deskel.

 

Za vse defibrilatorje v naši občini skrbi, v dogovoru z občino, prostovoljka, gospa Romina Škodnik Melink, GSM 041 747 035. Za kar koli v zvezi z defibrilatorji se lahko obrnete nanjo. Obvestiti jo je trebao tudi, če je bil defibrilator v uporabi, ker mu je v tem primerutreba zamenjati elektrode. Zahvaljujemo se Romini za njeno pripravljenost pomagati.

 

Avtor: DRUŠTVO OBOLELIH ZARADI AZBESTA

Oglejte si tudi