Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Izlet na Notranjsko

Konec oktobra smo se člani Društva upokojencev Deskle - Anhovo odpravili na izlet na Notranjsko. Ogledali smo si kraške znamenitosti te pokrajine, med katerimi vsekakor izstopata Rakov Škocjan in Cerkniško jezero.

 

Prijazna vodička, gospa Marija Turk, nas je peš popeljala do Velikega in Malega naravnega mosta, ki sta v preteklosti nastala s podorom stropa ogromne kraške jame. Nato smo z avtobusom spremljali tok reke Rak, ki po približno dveh kilometrih ponikne in se v podzemlju združi z reko Pivko.

 

V vasici Zelše smo se povzpeli na griček, na katerem stoji cerkvica svetega Volbenka iz renesančnega obdobja (14. do 16. stoletje). Njena posebnost je, da ima ladjo v obliki triperesne deteljice. Zaradi izredne akustičnosti v njej pogosto prirejajo koncerte znanih glasbenikov in pevskih zborov.

 

Med potjo smo si ob izčrpni razlagi gospe Marije ogledali in spoznali značilnosti presihajočega Cerkniškega jezera, ki je imelo zaradi nedavnega deževja kar nekaj vode. Prav gotovo pa sta bila najzanimivejša ogled Muzeja Cerkniškega jezera z živo maketo jezera in multivizijski prikaz jezera v vseh letnih časih. Na maketi nam je gospod Vekoslav Hube, ki je muzej tudi uredil, nazorno in obenem hudomušno prikazal, kako se jezero ob zadostnem deževju polni in kako voda odteka skozi požiralnike ob sušnem obdobju. Zanimiv je bil tudi prikaz izdelave čolnov drevakov, ki so jih nekoč domačini uporabljali za prevoze po jezeru in so bili prvotno izdelani iz enega samega debla.

 

Potepanje po Notranjski smo zaključili na Gradu Snežnik v Loški dolini. Grad, ki izvira iz 12. stoletja, je današnjo podobo dobil v drugi polovici 19. stoletja. Ob koncu 19. stoletja je na grajski pristavi delovala prva gozdarska šola na Slovenskem, saj se v bližini razprostirajo nepregledni snežniški gozdovi. Po drugi svetovni vojni je bil grad nacionaliziran in se je uporabljal v protokolarne namene. Od leta 1983 je odprt za javne oglede.

 

Zadovoljni in polni novih vtisov smo se proti večeru vrnili domov.

 

 

Oglejte si tudi