Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

26. tradicionalni pohod po stopinjah Valentina Staniča, 30.marec 2019

Valentinu Staniču, slovenskemu rimskokatoliškemu duhovniku, alpinistu, planincu, pesniku, pisatelju, prevajalcu, učitelju, vzgojitelju in kulturnemu delavcu, ustanovitelju gluhonemnice in društva proti mučenju živali, rojenemu 12. februarja 1774 v Bodrežu pri Kanalu, tej genialni osebnosti, v kateri je bilo združeno vse najboljše, smo zopet posvetili svoj tradicionalni pohod. To je bil že 26. pohod po stopinjah Valentina Staniča.

Tudi letos se nam je že na startni točki pohoda, v Solkanu, nasmejal sonček. Veter nam je prvi dve uri ohlajal prstke na rokah, nato pa nam je postajalo vedno bolj vroče.

Udeleženci pohoda so kar prihajali in prihajali, zadovoljni in veseli pogledovali v nebo, nobenega dvoma ni bilo, da bodo preživeli čudovit dan.

Pohodniki so najprej prečili Solkanski most s pogledom na 219,70 m dolg železniški most, ki se pne 36 m nad srednjo gladino reke Soče, most je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu. S planinske poti in s prečenjem Osimske ceste se pot vzpne na pobočje Sabotina in kaj kmalu pripelje do cerkvice sv. Valentina, od tam naprej po grebenu celega Sabotina, kjer so pohodniki nagrajeni z najlepšimi razgledi daleč naokrog, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega, s pogledom navzdol pa na elegantno modrozeleno lepotico Sočo. Torej, naravnost začarani od njene lepote in lepote naših Julijskih Alp, Zahodnih Julijskih Alp v Italiji, Dolomitov, Karnijskih Alp, Kaninskega pogorja, Banjške planote do bleščečega morja na drugi strani. Naprej pot zapelje do Vrhovelj v Goriških brdih, preko Korade in se spusti v Kanal. To pot lahko pohodniki zmerno in brez dolgih postankov prehodijo v osmih urah. Poleg tega sta še dve krajši varianti, po štiri ure zmerne hoje z začetkom v Solkanu, prek grebena Sabotina do Vrhovelj ter druga iz Vrhovelj, preko Korade do Kanala.

Po končanem pohodu so se pohodniki udeležili prireditve na trgu Kontrada v Kanalu. Prisluhnili so pevskemu zboru, recitalom in glasbi harmonik otrok Osnovne šole Kanal in Osnovne šole Deskle ter pozdravu gostov in se okrepčali s toplo enolončnico.

Pri izvedbi našega pohoda so nam pomagali Občina Kanal ob Soči, županja Občine Kanal ob Soči Tina Gerbec, Krajevna skupnost Kanal, bar Libero Kanal, podjetje Spik Kanal, župan Občine Goriška brda Franc Mužič, ekološka kmetija Šorli, Gradišče nad Prvačino, Eternit Anhovo in Plastik SI Kanal. V kulturnem programu so zapeli pevski zbor Justin Kogoj iz Dolenje Trebuše pod vodstvom Mateja Kavčiča, učenci OŠ Deskle in OŠ Kanal, podžupan Marko Bucik nas je pozdravil v imenu Občine Kanal ob Soči, Dušan Plesničar v imenu MDO Posočja in PZS, markacisti Planinskega društva Brda so poskrbeli za urejeno pot na briški strani, naši markacisti pa za naš del poti, okrepčevalnica na Sabotinu in koča na Koradi sta poskrbeli za skuhan čaj, gospa Danijela je okrasila cerkev svete Genderce, župnik Aleš Rupnik je daroval sveto mašo, celoten organizacijski odbor PD Valentin Stanič Kanal in prijatelji iz drugih društev pa smo poskrbeli, da je bil pohod v celoti izpeljan.

Našega vsakoletnega, tradicionalnega pohoda se vsako leto udeležujejo pohodniki iz cele Slovenije, tujine, pa tudi učenci OŠ Deskle in OŠ Kanal ter otroci iz vrtca. Pohod je množičen in letos se ga je udeležilo okrog 700 pohodnikov.

Želja Planinskega društva Valentin Stanič Kanal je, da bi se pohodniki na tej poti po njegovih stopinjah počutili prijetno, da bi začutili utrip preteklosti in da bi se jih dotaknila energija te nadvse neizmerno velike in pomembne osebnosti tistega časa, z izredno pomembnim preroditeljskim, vzgojiteljskim in humanističnim delovanjem na Goriškem.

 

Zapisala: Katja Žagar, vodnica PDVS Kanal

 

Oglejte si tudi