Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Slavka in Lenko sta praznovala

Slavka Lapanja se je rodila 15. novembra 1933 na Pečinah kot peti otrok v bajtarski družini z 12 otroki. Osnovno šolo je obiskovala na Pečinah. Na šolo, ki je potekala izključno v italijanskem jeziku, nima lepih spominov, saj so bili učitelji neprijazni. Najhuje je bilo, da niso smeli uporabljati materinega jezika, ki jim je bil svetinja.

 

Že kot sedemletna deklica je šla za pestrno v na kilometer in pol od doma oddaljeno Šentviško Goro. Ni bila le pestrna, temveč je morala opravljati vsa dela, tudi takšna, ki so bila za majhno in drobno dekletce pretežka. Po štirih letih se je vrnila domov in hodila na dnino k premožnejšim kmetom. 

 

Po poroki sta z možem kupila majhno hiško. Mož, ki je bil zaposlen v cementarni v Anhovem, se je vračal domov le ob koncih tedna. Slavka je za lažje preživetje družine, v kateri sta bila še dva majhna otroka, redila koze in prašičke. Konec 60. se je družina preselila v Anhovo. Danes pri 86 letih Slavka živi s sinom v Desklah.

 

Lenko Breščak je 16. novembra letos dopolnil častitljivih 90 let. Rodil se je v Lipicah pri Kalu nad Kanalom. Ko mu je bilo pet tednov, sta se z mamo preselila k sorodnikom na Doblar. Oče je namreč zaradi fašizma in želje po boljšem življenju odšel v Francijo in mali Lenko ga nikoli ni spoznal.

 

Osnovno šolo je obiskoval v Ročinju. Kot otrok zavednih slovenskih staršev je v šoli doživljal ponižanja in trpel, ker ni smel govoriti slovensko. Med drugo svetovno vojno je postal član SKOJ-a, kjer se je združevala zavedna  slovenska mladina. Bil je partizanski kurir in sodeloval pri zbiranju hrane in drugih potrebščin za borce.

 

Leta 1949 je začel vajeniško dobo v elektrarni Doblar, dokončal šolanje v Mariboru in postal obratni električar. Po odsluženju obveznega vojaškega roka je še nekaj časa delal na Doblarju, nato pa z delom nadaljeval v elektrarni Plave in tam ostal do upokojitve. Danes, ko so otroci odrasli, živi sam v Plavah.

 

Zakaj pravzaprav pišemo o Slavki in Lenku skupaj? Slavka in Lenko sta namreč dobra prijatelja, ki se veliko družita, podpirata drug drugega in složno preživljata jesen svojega življenja.

 

Ob njunem visokem jubileju so jima otroci pripravili nepozabno praznovanje, prav tako pa tudi prijatelji pikadarji iz Društva upokojencev Deskle - Anhovo, katerega člana sta že dolga leta.

 

 

Oglejte si tudi