Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Skupni praznik KS Kanal in pevcev kanalske občine

V skupni organizaciji Krajevne skupnosti Kanal in Turističnega društva Kanal se je v soboto, 25. 11. 2017, v Večnamenski dvorani Osnovne šole Kanal odvijala prireditev, ki je združevala dva dogodka – praznik KS Kanal in nastope pevskih zborov, ki delujejo na območju kanalske občine.
V prvem delu prireditve se je predsednik KS Kanal Ivan Križnič zahvalil vsem, ki na različne načine ustvarjajo kraj in življenje v kraju lepše in boljše. To se vidi tudi v tem, da nas obišče vedno več turistov. Naša dolžnost je, da ohranimo Soško dolino lepo in čisto tudi našim otrokom in prihodnjim rodovom. Pohvalil je delo Sveta KS Kanal, ki deluje zelo enotno in dobro sodeluje z občino. Opozoril je, da moramo biti čim dejavnejši, kot so bili pred 150 leti, ko je bila ustanovljena kanalska čitalnica. Za zaključek nagovora je uporabil besede ekologa Antona Komata: »Premakni se, da te ne premaknejo drugi.«

V nadaljevanju prireditve sta predsednik in tajnica KS Valentina Dugar podelila priznanja zaslužnim krajanom. Prejeli so jih Bruno Pavšič za požrtvovalno delo v gasilskem društvu, Vanja Cotič za delo v Turističnem društvu Kanal, ki ga vodi že dvajset let, Andi Simčič za ohranjanje družabnega življenja v domačem kraju, Diana Breščak za pomoč pri organizaciji in vodenju financ različnih društev in Samo Šuligoj, ki je kot predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Kanal organiziral številne dejavnosti v KS Kanal.

Turistično društvo Kanal je bilo organizator drugega dela prireditve, nastopov pevskih zborov naše občine. Prisluhnili smo ubranemu petju tako ljudskih kot sodobnejših pesmi. Predstavila se je večina pevskih sestavov naše občine, ki so zapeli po tri pesmi iz svojega repertoarja. Slišali smo kar tri pevske zbore, ki delujejo na OŠ Kanal, in sicer najmlajše pevce iz kanalskega vrtca pod vodstvom Majde Kralj, ki jih je ob klavirju spremljala Valentina Dugar, ter Otroški pevski zbor OŠ Kanal in Ženski pevski OŠ Kanal, ki ju vodi Mojca Jerončič. Za klavirsko spremljavo pevcev in pevk kanalske šole je poskrbela Mirjam Furlan. Pod vodstvom Klemna Nanuta so zapeli pevci Moškega pevskega zbora Kazimir Nanut, s tremi pesmimi so se predstavile tudi pevke vokalne skupine Liška dekleta s pevovodkinjo Metodo Humar. V zadnjem delu prireditve smo slišali pevski zbor naše občine z najdaljšim delovanjem, deluje namreč že od leta 1977. Mešani pevski zbor Jože Srebrnič, z nastopom katerega se je zaključila prireditev, že vsa leta vodi Adela Jerončič.

Povezovalec prireditve Primož Božič, ki je prireditev odlično vodilje po koncu nastopov obiskovalce pozval, da darujejo prostovoljne prispevke za šolski sklad OŠ Kanal, zbrana sredstva bodo tako v pomoč socialno šibkim otrokom. Povabil je nastopajoče in vse obiskovalce na ogled razstave, ki so jo pripravili na OŠ Kanal v okviru projekta Od vode do arhitekture. Skupina mladih likovnikov je idiliko okolja izkoristila za prostor umetniškega ustvarjanja, pri čemer sta nastala kip boga Neptuna in zbirka akvarelov, ki so jo poimenovali V vodnem zrcalu.

Po končani prireditvi so bili vsi obiskovalci povabljeni na kratko druženje v prostore Društva upokojencev Kanal.

 
Zapisala: Irena Hočevar Križnič

 

Oglejte si tudi