Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Pust v Desklah

Klovni, pingvini, Eskimi in balet Labodje jezero so zaznamovali letošnji odhod zime, ki jo je, upajmo da uspešno, pregnal pust.
Prišel je težko pričakovani pustni čas, čas ko lahko odvržemo vsakodnevne maske in s tem tudi vsakodnevne skrbi in si nadenemo masko, ki nam omogoča, da smo to, kar v resnici smo, oziroma bi želeli, da smo.

Pustna sobota je bila v Desklah kljub turobnemu vremenu vesela. Povsod sta se  razlegala glasba in smeh maškar, ki jih je bilo letos zares veliko. Včasih je sicer veljalo pravilo, da se lahko našemijo le mladi neporočeni fantje, danes seveda temu ni več tako, zato so se po vasi sprehajale maškare vseh starosti, tako moški kot ženske.

Obiskala nas je družina pingvinov, očka, mamica in otroci. S severnega tečaja so prišli Eskimi z iglujem polnim pravega leda. Veliko je bilo klovnov, žalostnih, ki so jim po licih polzele debele solze, in tudi veselih, razigranih in nasmejanih. Med slednjimi so bile, le kdo drug kot Tince. Rajanje se je začelo že v medgeneracijskem centru ob barvanju in oblačenju kostumov, ki so  bili vsi domače izdelave, za kar ima največ zaslug gospa Mihaela Blažič, nadaljevalo pa z obiskom Anhovega, Gorenjih Deskel in Ložic.

Za enkratno doživetje so poskrbeli fantje – gasilci, ki so se pripeljali v velikem belem labodu, oblečeni v baletke in tudi mojstrsko odplesali odlomek iz baleta Labodje jezero. Bili so prave zvezde, le da so bili ob popoldanskih izvedbah nekoliko bolj na majavih nogah, kar pa za pusta ni nič nenavadnega.

Pustno rajanje se s pustno soboto ni končalo. Na pustni torek so krajane razveselili otroci iz vrtca Deskle, ki so se skupaj s klovni-Tincami sprehodili skozi središče Deskel.

Seveda Tince tudi letos niso pozabile na župana Andreja Maffija, ki je bil njihovega obiska nadvse vesel in se jim je za obisk oddolžil s simboličnim darilom. Hvala gospod župan in na svidenje naslednje leto!

Napisala: Majda Rejec

Oglejte si tudi