Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

17. SPOMINSKI POHOD NA GLOBOČAK

4. novembra je TR društvo Globočak - Kambreško priredilo 17. spominski pohod na Globočak v počastitev 100 letnice konca prve svetovne vojne.
Pohod smo začeli na Kambreškem z dvigom zastave in slovensko himno. Pri spomeniku padlih smo prižgali svečko.

Na vrhu Globočaka je spominsko mašo daroval vojaški kaplan Matjaž Muršič Klenar. Prepeval je zbor Sedlo iz Breginjskega kota. Pozdravni nagovor je imel zgodovinar Robert Devetak.

Povedal je, da letošnje leto zaznamuje obletnica konca prve svetovne vojne, enega največjih evropskih in svetovnih spopadov v človeški zgodovini. Ta vojna je močno zarezala v življenje naših prednikov in v prostor v katerem živimo, ter ostaja pomembna prelomnica v preteklosti prebivalcev Posočja in Slovencev. Spomin nanjo danes živi v številnih spomenikih, obeležjih, muzejih in drugih institucijah ter pri posameznikih, ki skrbijo za vojaško dediščino in pripravljajo številne dogodke. Hkrati mora biti vojna tudi danes opomin za vse nas, da ne pozabimo na dogajanje pred stoletjem in se zavzamemo, da se tovrstne katastrofe ne ponovijo v prihodnosti.

Spomnili smo se tudi vseh pokojnih, ki so v preteklosti bili z nami na Globočaku. To so bili : Jože Velušček, Stane Makarovič ( trobentač ) , Tadej Munih in vojaški duhovnik Janez Novak. Naj počivajo v miru. Hvala jim.

Na prireditvi so sodelovali tudi predstavniki OZVVS Kanal in Goriška Brda ter člani gledališke skupine Globočak – Kambreško.

Pohod smo zaključili v domu » Mihael Gabrijelčič » na Srednjem. Tam smo si ogledali tudi razstavo slik iz vojne.

Oglejte si tudi