Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Z obiskom so nas počastili vodje diplomatskih predstavništev in konzulatov v Republiki Sloveniji

Običaji, tradicije mesta Kanal in okoliških vasi, lokalna hrana ter naša bogata naravna in kulturna dediščina, ki smo jih predstavili v januarski oddaji Dobro jutro, so obrodili sadove. Župan Andrej Maffi je na pobudo častnega generalnega konzula Nepala mag. Aswina K. Srestha na obisk občine Kanal ob Soči povabil vodje diplomatskih predstavništev in konzulatov.

 

Obiska so se udeležili častni generalni konzul Nepala, namestnik nemškega veleposlanika ter veleposlaniki Grčije, Črne gore, Ukrajine, Republike Albanije in Brazilije.

Sobotno srečanje se je začelo z dobrodošlico župana na sedežu občine. Nadaljevalo se je s predstavitvijo gospodarstva v severnoprimorski regiji, ki jo je pripravila gospa mag. Nevenka Volk Rožič, ter pogovorom s predstavniki lokalnega gospodarstva. Lepote svoje občine smo predstavili z ogledom kratkega promocijskega filma. Sledil je voden ogled mesta Kanal z vodičko Darjo Marega Mencin. Za kratek čas so se ustavili na trgu pred občino, si ogledali Neptunov vodnjak, se ustavili v trgovini GalNatural, kjer je gospa Alenka Gololičič ponudila domače sokove, čaje, zeliščne piškote, krekerje in čebelje pridelke ter goste povabila na ogled trgovine, ki jo krasijo unikatni izdelki iz keramike.

 

Kulturno dediščino kraja je predstavila gospa Milica Zimic. Skupaj so si ogledali Spominsko sobo Rika Debenjaka in razstavo Kluba keramikov Kanal ob 150-letnici čitalnice v Kanalu. Ker nam za kulturno dediščino kraja ni vseeno, so se na povabilo k sodelovanju s programom na Trgu Kontrada odzvali Folklorna skupina Kal nad Kanalom, otroški pevski zbor OŠ Deskle pod vodstvom Mojce Maver Podbersič in trije mladi harmonikarji Matija PurgarJaka Gabrijelčič in Petra Pičulin.

 

V kleti Gotske hiše so Kmetija Pr´Lukčevih, Sirarnica Karmen, Slaščičarna Rafaelo pripravili pokušino domačih jedi. Obloženo mizo je krasila košara z marijaceljskim kolačem, ki jo je pripravila gospa Sandra Jereb. Z balkona gotske hiše so si ogledali znameniti kanalski most ter smaragdno reko Sočo. Obisk so zaključili s kosilom v Gostišču Križnič. V spomin na srečanje je župan gostom podaril repliko kaberce.

 

Člani visokega obiska so bili navdušeni nad še enim biserom naše majhne Slovenije, občino Kanal ob Soči.

 
Besedilo: Matejka Maver Pregelj

 

Oglejte si tudi