Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Stanje oskrbe s pitno vodo v občini Kanal ob Soči

Na novinarski konferenci, 19. 10. 2017, sta župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi in vodja režijskega obrata Vinko Medvešček podrobneje predstavila stanje oskrbe s pitno vodo v občini.
Oskrba s pitno vodo v občini Kanal ob Soči je v upravljanju režijskega obrata občine. Naloga režijskega obrata je zagotavljanje konstantne dobave zdravstveno ustrezne vode porabnikom, s čim manj prekinitvami, v zadostnih količinah in primernem tlaku v omrežju. Iz javnega vodovoda se oskrbuje skoraj 90 % občanov. Pribl. 11 % prebivalcev občine Kanal ob Soči pa (še) nima urejene oskrbe s pitno vodo iz javne službe in se oskrbujejo bodisi iz zasebnih vodovodov bodisi s kapnico.

 

Za oskrbo s pitno vodo v občini Kanal ob Soči je značilna velika razpršenost vodovodnih sistemov. Skupno je za potrebe oskrbe s pitno vodo v okviru javne službe zajetih 39 izvirov v oblikovanih 27 sistemih. Iz 14 vodovodnih sistemov se oskrbuje več kot 50 porabnikov. 11 vodovodnih sistemov oskrbuje manj kot 50 porabnikov. Poleg 39 površinskih vodnih virov, tudi iz reke Soče, imamo še 3 vrtine, 1 vodovodni sistem prevzema vode iz vodovoda v lasti sosednje občine in iz reke Soče. Najmočnejši vodni viri so ob vznožju Banjške planote (Kajža, Ajbica, Gornji Avšček, Špik). Na desnem bregu Soče po svoji zmogljivosti malenkost izstopa le izvir Raztoka.

 

Upravljavec je odgovoren za zagotavljanje varne oskrbe s pitno vodo, predvsem za:

  1. Zagotavljanje zdravstveno ustrezne pitne vode. Postopno smo že uredili pripravo pitne vode na vodovodnih sistemih Lig, Prilesje, Plave, Ajba, Levpa, Gorenje Deskle, trenutno je v gradnji sistem Ložice, pripravljamo dokumentacijo za Ročinj, Kambreško, Močila, Gorenje Polje. Novozgrajeni vodovodni sistemi (vrtina Deskle, vrtina Dermota, vodovod Kal nad Kanalom, vodovod Kanalski Vrh) so že opremljeni z ustreznimi postajami za pripravo pitne vode. Vsa leta hkrati z urejanjem druge infrastrukture (kanalizacija, ceste) izvajamo zamenjavo dotrajanih vodovodnih cevi, obnavljamo vodovodne priključke in vgrajujemo vodomere. Od leta 2003 smo v področje oskrbe s pitno vodo vlagali povprečno pribl. 400.000 EUR/letno. Občina je vlagala tudi v pripravo pitne vode v manjše vodovodne sisteme, in sicer pribl. 100.000 EUR. Od tega je bilo največ vloženega v pripravo pitne vode in obnovo vodovoda v sklopu komunalne ureditve vasi Čolnica, kot vzorčni primer urejanja manjših vasi.
  2. Izvajanje terenskih ogledov (najmanj enkrat letno po pravilniku), preverjanje stanja na zajetjih in napravah, tudi s higienskega vidika.
  3. Vgrajevanje števcev za racionalno trošenje pitne vode. S 1. 1. 2018 bomo namreč prešli na nov način obračuna pitne vode. Kjer ne bo odčitana poraba po števcih, bo obračunan pavšal mesečne količine 36 m3/priključek.

 

Zaradi velikega števila vodovodnih sistemov obstaja tveganje, da so opravila v zvezi z zagotavljanjem varne oskrbe izvršena pomanjkljivo. Zato je treba težiti k združevanju vodovodnih sistemov. Letos nam je uspelo povezati Avče v vodovodni sistem Kanal, kar smo uredili hkrati z rekonstrukcijo vodarne v Avčah. Naložba, zaključena s pridobljenim uporabnim dovoljenjem, nas je stala pribl. 490.000 EUR.



 

 

Oglejte si tudi