Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Ozon čez opozorilno vrednost

V Novi Gorici in v Kopru je koncentracija ozona danes (nedelja, 4.8.) presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Po napovedih ARSA bo tako visoka koncentracija ozona padla pod opozorilno vrenost šele zvečer.
Merilni mesti v Kopru in Novi Gorici sta postavljeni tako, da podatki veljajo za širšo okolico, pojasnjujejo na ARSU. Tudi v naslednjih dneh lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti. 

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. ARSO priporoča, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Prejšnji teden je bila najvišja 8-urna vrednost koncentracije ozona v Novi Gorici 199 μg/m3.

 

Sicer pa bo do druge polovice prihodnjega tedna, predvidoma do vključno četrtka, še zelo vroče. Najvišje temperature bodo od 35 do okoli 38 stopinj C. Toplotna obremenitev bo zelo velika.

 

Predvsem na Primorskem je zaradi suše in visokih temperatur velika nevarnost požarov v naravi.

 

V Občini kanal ob Soči pa še vedno velja ukrep varčevanja s pitno vodo zaradi suše, ki je bil uveden 23. julija.

 

Zaradi zagotavljanja nemotene dobave pitne vode vsem krajanom, je do preklica prepovedana uporaba pitne vode iz javnega vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in vsaka druga nenamenska poraba.


Spoštovanje ukrepa varčevanja s pitno vodo nadzira Redarska služba Medobčinske uprave.


Oglejte si tudi