Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Novejše vozilo GTV v PGD Kanal

Po dolgih prizadevanjih in naporih smo v PGD Kanal pridobili novejše vozilo z gasilsko oznako GTV. To vozilo je nadomestilo 32 let staro vozilo znamke Iveco z dvižno roko, ki je društvu služilo brez večjih težav od leta 2006. 

Tako smo se v društvu odločili za nabavo novejšega in varnejšega rabljenega vozila, ki bi imelo poleg daljše dvižne hidravlične roke tudi kiper keson. Vozilo je namenjeno za posredovanje ob raznih tehničnih intervencijah, za dvigovanje raznih tovorov (npr. dvig in odvoz vozila), za dostop in delo na višini s košaro (npr. prekrivanje odkritih streh). Takšna vozila postajajo vse pogostejša tudi med gasilci.

Vozilo znamke DAF je triosno, zadnja os je dvižna. Poganja ga motor s 410 konjskimi močmi in ima avtomatski menjalnik. 

Na vozilu za kabino je nameščena hidravlična dvižna roka dolžine 16,7 m, osnovni roki je dodan pregibni podaljšek (ang. flyjib) dolžine 6,7 m. Skupna dolžina dvigala znaša 23,4 m, v višino pa kar 26 m in je dobrih 13 m več kot pri prejšnjem vozilu. Največja dvižna moč znaša 6700 kg, na koncu roke s podaljškom pa 960 kg. Dvigalo, ki se upravlja s pomočjo radijske komande, je opremljeno z vitlom zmogljivosti 2,5 t z vlečno jeklenico dolžine 45 m, delovno košaro za dva gasilca, hidravličnimi vilicami, univerzalnim  grabilcem ter drugo opremo za dvigovanje raznih bremen. Kot že omenjeno, ima vozilo tudi tristrani kiper keson, s katerim je možno prevažati tudi (sipki) tovor. 

Vozilo smo nabavili s pomočjo kredita in donatorskih sredstev: Mlekarna Planika, Slovenske železnice in SENG. Dodatno opremo za dvižno roko pa je financirala Občina Kanal ob Soči, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Podrobnejše podatke in slike pa boste v kratkem našli na naši spletni strani www.pgd-kanal.si.

 

Povezave

www.pgd-kanal.si

Oglejte si tudi