Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
33°C
17°C
Oceni objavo

Srečanje s pisateljico Barbaro Hanuš

Sobotno jutro v maju, sonce je že sijalo in obetalo lep dan, prava radost po celem tednu dežja. Z vlakom  smo se odpravili na Bled. Že sama vožnja z novim vlakom je za marsikaterega otroka pravo doživetje. Otroci, ki obiskujejo pravljične urice v krajevni knjižnici Deskle, njihovi starši ali stari starši, pa seveda nekaj tistih, ki poskrbijo, da se pravljične zgodbe nemoteno  dogajajo vsak mesec, smo pričakovali novo dogodivščino.

Pravljična urica na Bledu, na prostem in to z znano pisateljico, to pa je nekaj posebnega. Tudi za tokratno dogajanje je najbolj  zaslužna Marja Dolhar Batistič. Najprej smo se sprehodili do tribun veslaškega centra v Zaki. Nekateri so hitro vzeli dobrote iz svojih nahrbtnikov, drugi pa spremljali tekmovalce mednarodne dirke Spartan, ki se je ravno ta vikend odvijala na Bledu, nekateri pa le občudovali jezero, račke, otoček. Nismo dolgo čakali in pridružila se nam je profesorica slovenščine in pedagogike, pisateljica Barbara Hanuš, ki veliko piše za otroke in pa tudi za odrasle, je strokovna sodelavka revij Ciciban in Cicido, piše učbenike za osnovno šolo in še bi lahko naštevali. Najprej nam je predstavila nekaj legend o Bledu in okolici, potem nam je pripovedovala o svojih vnukih in kako so nastajale zgodbice, nekaj nam jih tudi prebrala. Otroci so ji z zanimanjem prisluhnili, še posebej navdušeni so bili nad Kevinovimi oslički, ki nastopajo v novi zgodbi,  le-ta bo izšla v mesecu juniju. V zahvalo, da si je vzela čas za nas  ji je Marja  podarila zelen dežnik, da jo bo spominjal na reko Sočo  (dar ZTKŠM  Kanal) in kabrco. »Vaše darilo je čudovito, dobro ste sklepali, s čim bi me lahko razveselili« je kasneje zapisala ga. Barbara.

In ko si že na Bledu, izkoristiš dan, ga poizkušaš napolniti z dogajanji, da ostanejo še dolgo v naših spominih. Sprehodili smo se na drugo stran jezera in opazovali že prej omenjene tekmovalce, ki jih zaradi bučnega dogajanja nisi mogel prezreti. Naš novi cilj je bila razstava lego kock. Več kot milijon kock je postavljenih v obliki dinozavrov, piratov, vesolja, znamenitih zgradb....in slišalo se je vzklike navdušenja, uaau in ooooh je odmeval v prostoru. Na koncu pa še igralnice, kjer so otroci pokazali svoje spretnosti in domišljijo. Tudi marsikaterega odraslega lego kocke spremljajo od malih nog, ure in ure ustvarjanja v igri, potem v pomoč  otrokom in zdaj že morda vnukom.

Še en pisan kamenček smo dodali v mozaik dogajanja, s katerim želimo otrokom približati svet knjig in jih spodbujati k branju. Pa še lepo se imamo.

Marta Bitežnik, Krajevna knjižnica Deskle

 

Oglejte si tudi