Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Nikar se ne slepimo, ta dolina je bolna

Nagovor domačinke, mlade mamice in mlade zdravnice na spominskem shodu v Kanalu

Moje ime je Ana Mavrič. Danes bi rada z vami delila moj osebni pogled. To je pogled mlade ženske, ki z možem, domačinom, sanja o življenju v prelepi srednji Soški dolini. Pogled mame, ki sta ji zdravje in prihodnost otrok prioriteta. Pa tudi osebni pogled mlade zdravnice, ki si želi, da v zrelih letih vam, prijateljem, sosedom, sošolcem, ne bi sporočala težkih diagnoz in se spraševala, ali bi se jim lahko izognili. 
Preko radijskih valov smo slišali: »Avtobus in tovornjak uporabljata različne tehnologije in imata zato različne mejne vrednosti.«  Vendar je našim telesom vseeno za tehnologijo. Telesu je pomembno le, koliko škodljivih snovi dobi in koliko časa vnos traja. 
Potem je tu KLJUČNI PROBLEM - problem naše doline. Azbest ni stvar preteklosti. Azbest je stvar preteklosti, sedanjosti in prihodnosti! Deluje fibrogeno rakotvorno. 
Naj vam preberem dobesedni navedek  iz znanstvene priloge z naslovom Azbestoza primarija prof. dr. Marjana Bibana: »Kajenje in azbest delujeta sinergično, kajti tveganje za umrljivost dolgoletnih kadilcev, ki so izpostavljeni azbestu, je kar 52-krat večje kot nekadilcev, ki niso izpostavljeni azbestu. (Tveganje za nastanek pljučnega raka pri kadilcih je 11-krat večje kot pri nekadilcih, pri azbestu izpostavljenih nekadilcih 5-krat večje kot pri neizpostavljenih nekadilcih.)« 
Nadalje bi vam rada prebrala del izvlečka iz članka izr. prof. dr. Metode Dodič Fikfak iz zbornika 8. srečanja o kemijski varnost: »Dosedanje študije so pokazale, da je življenje v bližini ali delo v sosežigalnici smeti povezano z večjim tveganjem za razvoj določenih rakavih bolezni, razvojem kongenitalnih anomalij, večjo umrljivostjo dojenčkov in povečanim številom splavov. Dominantna pot vnosa teh polutantov je preko gastrointestinalne poti.« 
Če so ljudje izpostavljeni AZBESTU, ki deluje rakotvorno, in snovem v KAJENJU, ki so rakotvorne, kaj se zgodi? Tveganje se POMNOŽI.
Če so ljudje, ki so izpostavljeni AZBESTU, ki deluje rakotvorno, izpostavljeni snovem iz SOSEŽIGALNICE, ki dokazano delujejo rakotvorno, kaj menite, kaj se bo zgodilo? 
Odločevalce, zlasti ministra za okolje in prostor gospoda Simona Zajca in direktorico ARSO gospo Lilijano Kozlovič, sprašujem: »Menite, da tveganja res ni? Kaj če se to dogaja že danes?«  Nikar se ne slepimo, ta dolina je bolna. Od nekdaj velja, da naj pljučni bolniki živijo v neonesnaženem okolju. Razumete zakaj? Ker je to zanje dobesedno ŽIVLJENJSKEGA pomena.
In kdaj bomo spet zdravi? Ko bo naša prelepa dolina očiščena, bodo azbestna vlakna v pljučih ljudi še desetletja, dokler bomo živeli. A že očistiti naše bolne kraje azbesta se zdi za politiko pretrd oreh. Kot da zgodba z azbestom ne bi od naše doline zahtevala dovolj, sedaj tu stojimo zaradi sosežigalniške dejavnosti. 
Odgovorne sprašujem? Če vam toksikolog, predstojnica Medicine dela prometa in športa, pediatri, pulmologi, družinski zdravniki …  povedo, da v okolje z že obstoječo okoljsko problematiko ne gre umeščati ničesar potencialno ogrožujočega, kaj boste storili? Če celotna skupščina Zdravniške zbornice, to je 90 strokovnjakov, soglasno, brez glasu proti, temu pritrdi. V javnosti se stalno poudarja pomen dialoga. Ključno pri dialogu je poslušanje. Govorijo strokovnjaki. Samoiniciativno porabljajo čas, energijo, živce in se dajejo javnosti v zobe. Mislite, da bo človek, ki je vse posvetil medicini, zastavil svojo kariero z izjavo: »Kdor misli, da posledic ne bo, si zatiska oči.« 
Zdravnik zlepa ne podpiše stvari, pa se je brez večjega napora zbralo 600 podpisov v dobrem mesecu. Ni to nenavadno? Delajo zdravniki »paniko« za vsako malenkost? Dvomim, zgodilo se je prvič. 
In razlog? Sama sem si poskušala predstavljati, da v dvajsetih letih novico o raku sporočiš štiristokrat in veš, da je več kot sto smrti in trpljenja posledica pohlepa, neznanja, zakrivanja škodljivosti azbesta. To je vsakdanjost dr. Nevenke Mlinar zadnjih dvajset let. Njen kruh. Na tem mestu bi se ji rada iskreno zahvalila. HVALA Vam za Vaš etični čut, ki je v želji storiti, kar je prav za ljudi, združil zdravnike, zbornico, ljudi.
V najstniških letih sem dve leti spremljala trpljenje izjemne ženske, moje tete Jožice, ki je v starosti enainpetdeset let umrla za mezoteliomom, čeprav ni prestopila praga tovarne. Bolezen je težka, človeka izčrpa. Kljub trpljenju nam je na dan, ko je umrla, dala en sam nasvet: »Imejte se radi.« Naj bodo te besede ženske, ki je z življenjem izpričala, kakšna je lahko cena neodgovornega ravnanja z okoljem in zdravjem, glavno vodilo vseh nas. Spoštujmo se in bodimo si dobri med seboj. V tem duhu od ljudi, ki smo jim na volitvah zaupali odločitve, zahtevajmo hitre ukrepe za zaščito zdravja in prihodnosti nas vseh. 


Ana Mavrič, dr. med.

 

Vir 1: nanaša se na posnetek: 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/aktualna-tema/174670026…

)

Vir 2: dobeseden navedek:: 

http://www.zvd.si/…/mediali…/2016/08/DV-3-2015_Azbestoza.pdf

Vir 3: 

http://ktf.si/…/8-srecanje-o-kemijski-varnosti-vpliv-sezig…/

 str 54

Vir 4. se nanaša na 

https://www.youtube.com/watch?v=cMMISgqHIOo&feature=youtu.be

Oglejte si tudi