Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Predavanje in pogovor o demenci, brezplačnem prevozu Prostofer in o Hiši dobre volje Deskle

Demenca, kako jo prepoznati in kje poiskati pomoč, Predstavitev Hiše dobre volje in prevozov za starejše, dogodek v Ročinju 8. 9. 2021
Posebni časi so. Marsikaj je drugače kot še ne dolgo nazaj. Ljudje pa so tukaj in še bolj kot kdaj koli prej potrebujejo informacije in pomoč. Zato smo (Občina Kanal ob Soči v sodelovanju s KS, DUNG in Spominčico), 8. 9. 2021 organizirali v Ročinju prvo srečanje z vaščani. Da bi pristopili do ljudi v svojem okolju. Da bi spregovorili o aktualnih vprašanjih in jih obvestili o možnostih, ki jih imajo na razpolago, da bi si olajšali in dvignili kvaliteto življenja.
Prvo od pomembnih vprašanj je srečanje z demenco. Mnogo je vprašanj in dvomov o demenci, kako jo prepoznati, kako pomagati, kje poiskati pomoč. O tem sta s strokovnega in osebnega vidika spregovorili ga. Sonja Valič in gospa Sonja Planko iz društva Spominčica.
Hiša dobre volje, center za starejše v Desklah je Občina ustanovila pred tremi leti. V upravljanju ga ima Dom upokojencev Nova Gorica. Je pomemben del skrbi za starejše ljudi. V Hišo so povabljeni starejši, ki težko preživijo del dneva sami, ki potrebujejo pomoč ali pridejo, da preženejo samoto in osamljenost. O življenju v Hiši dobre volje je zelo slikovito spregovorila ga. Tina Krog, vodja centra ter podala pomembne informacije.
Prevozi za starejše, ki jih financira Občina, prevoze pa izvajajo prostovoljci, so pomemben doprinos, ki omogoča starejšemu človeku, ki nima svojcev in je v slabšem socialnem stanju, da pride do zdravnika, lekarne in drugih pomembnih opravkov.
Za vse informacije lahko občani pokličejo:
-na Občino: 05 398 12 18 (Klara Golja)
-za Hišo dobre volje: 05 339 4140
-Za prevoze: 080 10 10


                                                                                             Zapisala Klara Golja

Oglejte si tudi