Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Praznik Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle

Čeprav se zdi že pozabljeno, nas spomini bogatijo še veliko po tem, ko vse drugo zbledi.

Praznik Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle se je kot vsako leto doslej dogodil v februarju. In čeprav je od tedaj preteklo že precej časa, se z lepimi spomini vračam k 15. februarju 2019. Praznovanje se je začelo v dvorani kulturnega doma, kjer je Osnovna šola Deskle pripravila barvit glasbeno-literarni program. Izmenjevali so se pevski nastopi osnovnošolskega in vrtčevskega pevskega zbora ter instrumentalni nastopi Davida Vinazze in Andreja Batiča iz Šempetra pri Gorici. Celotno dogajanje se je vrtelo okoli slovenskega pisatelja in pesnika Ivana Cankarja, saj smo lani obeleževali 100-letnico književnikove smrti. Program je z recitacijo odlomkov iz pisateljevega življenja in povezovanjem dogajanja vodil Jakob Murovec.

Kratkemu nagovoru novega predsednika Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle, Jožeta Valentinčiča, je sledil nagovor novoizvoljene županje občine Kanal ob Soči, Tine Gerbec. Oba optimistično stremita v nov mandat in obljubljata, da bosta za dobrobit občanov storila vse, kar je v njuni moči.

Valentinčič je obenem izkoristil priložnost in pozval vse prisotne, da naj se pozanimajo o uradnih urah in se v primeru vprašanj, težav ali predlogov obrnejo na predstavnike krajevne skupnosti – novoizvoljeni predstavniki so: Stevan Pašoski (Anhovo), Boris Lazar (Gorenje Polje in Močila), Maja Medvešček in Milan Kodelja (Ložice, Goljevica in Zamedveje), Luka Goljevšček (Plave, Zamedveje in Vrtače), Rajko Breščak (Plave, Zagora, Zagomila in Paljevo), Vladimir Grkovič (Prilesje pri Plavah), Aleksander Boltar, Anton Leskovar Bolterstein in Zoran Šuligoj (Deskle), Edi Konjedic, Mafalda Sedmak in Jože Valentinčič (Deskle, Rodež in Globno). Valentinčič je za konec še poudaril, da si prihodnje leto želi skupaj praznovati pretekle uspehe.

Vrhunec prireditve pa je tudi letos pripadal prejemnikom priznaj. Člani Društva 5 minut, vaščani Gorenjega Polja in Manca Vinazza so bili letošnji prejemniki priznanj, ki jih je v imenu predstavnikov krajevne skupnosti s ponosom podelil Jože Valentinčič. Manca Vinazza iz Deskel je prejela priznanje za dosežke na področju arheologije ter za ohranjanje dediščine in obravnavo novoodkritih arheoloških najdišč v naši krajevni skupnosti. Manca Vinazza je po izobrazbi univ. dipl. arheologinja. Je avtorica več znanstvenih in strokovnih člankov, kar nekaj jih je nastalo tudi na temo novoodkritih arheoloških najdišč iz naše bližnje okolice. S Turističnim društvom Korada sodeluje pri izvedbi pohoda Po poteh starovercev, ki se ga udeležujejo pohodniki iz cele Slovenije. Za sodelovanje z društvom se je odločila zaradi želje po ohranjanju dediščine, ozaveščanju ljudi ter skrbi za stare poti, ki so jih uporabljali naši predniki. Prosti čas rada preživlja v naravi in tako opazuje današnjo pokrajino ter jo povezuje z vedenjem preteklosti, saj meni, da lahko gledamo v prihodnost le, če znamo ceniti sledove preteklosti, ki so nam jih zapustili predniki.

Letošnji prejemniki priznanja so tudi člani Društva 5 minut. Priznanje je v imenu društva prevzel Tine Horvat, prejeli pa so ga za višanje kakovosti bivanja z organiziranjem poletnih zabav, animiranjem obiskovalcev in za ureditev plaže v Desklah. Združuje jih želja po aktivnem preživljanju prostega časa v domačem okolju. V ta namen so s prostovoljnim delom in dobro voljo uredili tako imenovani Plac pod rkac oziroma plažo v Desklah, ki jo vsako leto izpopolnjujejo s takšnimi in drugačnimi vsebinami. Če so se v preteklosti posvečali predvsem ureditvi lokacije, so se lani izdatno posvetili programu, ki so ga obogatili z raznimi prireditvami, glasbenimi in potopisnimi predavanji, športnimi dogodki in podobno. Za naprej si želijo predvsem vremensko ugodne poletne sezone, pravijo namreč, da bodo za drugo poskrbeli sami. Ponosni so na pozitiven odziv okolice in vse večjo obiskanost plaže v poletnem času.

Nič manj ustvarjalni pa niso naslednji prejemniki priznanj, to so vaščani Gorenjega Polja, ki so si priznanje prislužili s trudom in prizadevanjem po ustvarjanju lepšega in boljšega kraja ter z organizacijo družabnih dogodkov in prostovoljnih akcij. Vse skupaj se je začelo z željo po oživitvi kraja, so mi povedali. V ta namen so pred petimi leti začeli prižig novoletnih lučk na stari lipi v središču vasi. Dogodka se je udeležilo veliko zabave in druženja željnih krajanov, ki so si želeli več takšnih in podobnih dogodkov. Prav to je Gorenjepoljčane spodbudilo k nadaljevanju začrtane poti. Organizirali so čistilne akcije, kresovanje, pripravili hudomušno prvoaprilsko krožišče, vsako leto gostijo tudi godbo na pihala v okviru Muzikafesta, lani so na ogled postavili čudovite jaslice. Prostočasno druženje se je razvilo v izjemno produktivno, saj so od začetka do danes delavne roke in močna volja Gorenjepoljčanov in Gorenjepoljčank ustvarile zavidanja lep prostor, namenjen druženju. Organizirali so tudi številne prijetne družabne dogodke in prostovoljne akcije. Njihova želja je bila in bo tudi v prihodnje ustvariti kraj, prijeten za bivanje, obenem pa turistično privlačen in zanimiv. Priznanje je v imenu vaščanov prevzel Tomaž Rjavec.

Iskrene čestitke nagrajencem in veliko dobre volje ter uspehov še naprej!

Po podelitvi priznanj je bilo dogajanje na proslavi zaokroženo, vsi prisotni pa so bili toplo povabljeni v prostore Medgeneracijskega centra Pri Tinci, kjer se je s pogostitvijo in prijetnim druženjem uspešno zaključilo še eno praznovanje krajevnega praznika. 

 

Oglejte si tudi