Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Zahodna Banjška planota skozi čas

V torek, 6. 11. 2018, je v večnamenskem objektu v Levpi potekala predstavitev knjige Zahodna Banjška planota skozi čas, urednic doc. dr. Danile Zuljan Kumar in Mojce Perkon Kofol, ki je izšla konec oktobra pri Založbi Annales Znanstveno-raziskovalnega središča Koper s finančno podporo Občine Kanal ob Soči in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.
Na dogodku se je uvodoma prisluhnilo izvirni recitaciji pesmi Za upi Emila Hojaka (1888–1913), nekdanjega učitelja in pesnika v Levpi, v izvedbi Jerice Česnik Antler, ob kitarski spremljavi Aleša Valentinčiča.

Uvodni nagovor ob predstavitvi knjige je imel župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi.

V imenu Založbe Annales ZRS Koper je prisotne pozdravila vodja založbe Alenka Obid.

Urednici knjige, doc. dr. Danila Zuljan Kumar in Mojca Perkon Kofol, sta z avtorji člankov v monografiji predstavili njeno vsebino.

Monografija Zahodna Banjška planota skozi čas predstavlja z različnih zornih kotov tematike območja krajevnih skupnosti Kal nad Kanalom, Levpa in Avče. Teme so raziskovali strokovnjaki različnih znanosti. Ponuja zanimiv vpogled v večstoletno dogajanje, ki je krojilo usodo tega prostora in narekovalo smernice stanja in razvoja. Članki so v monografiji smiselno urejeni po vsebinskih sklopih glede na tematiko in vedo, ki ji pripadajo, od geografije, botanike, arheologije, umetnostne zgodovine, zgodovine, etnologije in jezikoslovja: Geografska podoba zahodne Banjške planote Adrijane Perkon, mag. geografije, Oznaka rastja in rastlinstva (vegetacije in flore) zahodne Banjške planote dr. Igorja DakskoblerjaArheološka podoba zahodne Banjške planote dr. Teje GerbecMance VinazzaCerkve v Avčah, Nadavču in Levpi v vizitacijah apostolskega odposlanca Jerneja Porcie iz leta 1570 doc. dr. Tanje MartelancZakaj so Avčani v zameno za Avško lazno dobili Avško gmajno na Trnovski planoti Petre Kolenc, univ. dipl. bibliotekarke, Politično življenje zahodne Banjške planote na stiku 19. in 20. stoletja Nataše Henig Miščič, mag. zgodovine, Avče med prvo svetovno vojno: izkušnje civilnega prebivalstva Roberta Devetaka, mag. zgodovine, Utrip življenja na zahodni Banjški planoti v prvih letih po drugi svetovni vojni Aleksandre Pavšič Milost, prof. zgodovine in sociologije, Društva na zahodni Banjški planoti skozi čas Jurija Rose, prof. zgodovine in sociologije; Ko etnološka zbirka postane izziv novih znanosti: razstava Staroverstvo in staroverci mag. Darje SkrtNekatere znane in manj znane osebe in družine, rodovno povezane z območjem zahodne Banjške planote Alenke Božič, upokojene prof. slovenščine in ruščine, S prepletanjem folklornih plesnih korakov tkemo niti preteklosti za prihodnost Darje RijavecGovori zahodne Banjške planote doc. dr. Danile Zuljan KumarKrajevni imeni Davča in Avče: substrat (keltski, romanski), adstrat (furlanski), superstrat (nemški) ali slovanska dediščina? dr. Silva Torkarja(Iz)gradnja besedilnega pomena z jezikoslovno-stilistično analizo na primeru Legende o levpskem gradu Mojce Perkon Kofol, uni. dipl. slovenistke. Knjigi je dodan Dodatek, v katerem so prispevki: Kal nad Kanalom v mozaiku časa Darje Rijavec, O praznovanjih snežnice Nadje JugAmaterske gledališke igre levpske mladine Tadeja LebanaLevpa in njeno izročilo Mojce Perkon KofolSpomini Kristine Berlot, roj. 1921, iz Levpe in Potencial in problematika turizma zahodne Banjške planote Nike Testen iz Turistično informacijskega centra Kanal občine Kanal ob Soči.

Sodelujoči so ob zaključku prejeli kolačke v obliki srca izdelovalke Alenke Gololičič. Ti so bili na tem območju ob praznikih nepogrešljivi.

Dogodek se je zaključil z avtorsko skladbo Branka Cvetrežnika s prijatelji z naslovom Banjška planota.

 

ZAHVALE

Raziskovalni postaji ZRC SAZU v Novi Gorici, doc. dr. Danili Zuljan Kumar.

Prosvetnemu društvu Soča Kanal, predsednici Milici Zimic.

Občini Kanal ob Soči, županu Andreju Maffiju, krajevnim skupnostim, društvom ter donatorjem, Soškim elektrarnam Nova Gorica, d. o. o. in Komunali Nova Gorica, d. d.

 

OBVESTILO

Naročila za knjigo sprejema Založba Annales ZRS Koper.
zalozba-annales@zrs-kp.si

 

Oglejte si tudi