Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Od nastopa v civilnih oblekah pred petimi leti do kulturne, etnološke prireditve

Folklorna skupina Kal nad Kanalom je 3. julija 2016 priredila kulturno, etnološko prireditev. Priprave so potekale dlje časa, z mislijo na ponovitev prireditve iz leta 2013, takrat imenovane veselica pri sv. Tomažu, s hvaležnostjo vsem, ki so vtkani v njihovo zgodbo, ter s pričakovanjem prejema bronastih Maroltovih značk.

Petletno delovanje in vrednote članov Folklorne skupine Kal nad Kanalom so bogata in globoka zgodba veselja, hvaležnosti, trdne volje in dela. Darja Rijavec, predsednica skupine, pravi, da spoštovanje in veselje pri zavedanju lepega izhaja iz podarjene dote prednikov, ki so pri zgodovinskem biseru njihovega kraja, gotski cerkvi sv. Tomaža, nekoč prirejali semnje, plesali stare kalske plese, ob ljudskih napevih in pesmih prepletali plese s šegami in navadami. Pri folklornem ustvarjanju in poustvarjanju priprave, trud in trdo delo zahtevajo vedno znova veliko volje, odrekanj, da lahko energija prepletanja plesnih korakov, ljudske pesmi ter starih napevov ljudi popelje v čas vrednot, čistega veselja, miru.

Spominjajo se, kot bi bilo včeraj, ko so zaorali ledino in stopili na pot folklorne dejavnosti leta 2011. Na prvo obletnico krstnega nastopa se je deset plesnih parov ob spremljavi godcev tria Nikoli mlajši prvič zavrtelo v novih folklornih oblekah z zgodbami, imenovanih kalske tahmašne obleke, ki jih je pisalo življenje po tamkajšnjih vaseh pred prvo svetovno vojno. Danes s spletom kalskih plesov banjške planote, primorskih plesov, tako zazibljejo v valovanje morja, kot obujajo zavest o življenju nekoč, sodelujejo na prireditvah doma in v tujini, se udeležujejo tekmovanj na strokovno spremljanih srečanjih, gostovanj in festivalov.

Njihovo delovanje in prepoznavnost je Darja predstavila lani septembra v Kanalu na strokovnem in znanstvenem srečanju na temo Zahodna Banjška planota skozi čas. Skupina je članica Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije, uspešno sodeluje z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ter izpostavami Nova Gorica in Tolmin, z Goriškim muzejem, Občino Kanal ob Soči, osnovno šolo in vrtcem v Kalu nad Kanalom in v Kanalu ter s krajevnimi skupnostmi in društvi v občini in izven nje. Usmerjeni so v prihodnost, na mladi rod, na katerega bi radi prenesli znanje in ohranjali dediščino, s tem da s prepletanjem folklornih korakov tkejo niti preteklosti za prihodnost.

Največji izziv pri poustvarjanju življenja nekoč je bila za folklorno skupino vsekakor priprava kulturne, etnološke prireditve pri sv. Tomažu julija 2013. S prireditvijo na travniku pod cerkvijo, kjer so postavili berjar in predstavili kulinarične dobrote po starih receptih in načinih, je Folklorna skupina Kal nad Kanalom navdušila. Prisotne je popeljala v čas pred sto in več leti, v čas, ko so se tu prirejale veselice, semnji, kakor nam pripoveduje ljudsko izročilo, so sem hodili ljudje od blizu in daleč, prihajali so celo iz Benečije, tu so se ustavljali brusači in razni drugi rokodelci iz Rezije ter ponujali razno kramo na stojnicah. Podobne zgodbe o semnjih in plesih poznamo tudi iz Nadavča pri gotski cerkvi Device Marije Snežne.

Letošnja kulturna, etnološka prireditev je bila v Kalu Na placu pri cerkvi sv. Jurija z bogatim kulturnim programom in obeležitvijo petletnice njihovega delovanja. Naslednji dan, ko je bilo vreme lepše, je kalska folklorna skupina odšla po kolovozu na ravan in na kalskem berjarju zaplesala pri svetem Tomažu brez gledalcev … Z mislijo na to Folklorni skupini Kal nad Kanalom hvaležno čestitamo za njihov obstoj in delovanje, v prihodnje pa jim želimo, da bi njihove nadaljnje julijske kulturne, etnološke prireditve spremljajo sončno vreme.

 

Oglejte si tudi