Kako vnesem in objavim NOVICO?


Za vnos kakršnekoli vsebine (novice ali dogodka) se morate najprej registrirati na portal MojaObčina.si oziroma se prijaviti, če ste registracijo že opravili.I. Vstop na uredniško podstran za vnos/urejanje novicPo registraciji oz. prijavi imate 2 možnosti vstopa na uredniško podstran za vnos/urejanje novic:


a) V zeleni pasici na vrhu kliknite "+ DODAJ" in iz izpadnega menija izberite "NOVICO". To vas bo vodilo neposredno na uredniško podstran za vnos novice.


b) Kliknite "MOJE VSEBINE", kar vas bo vodilo neposredno na vstopno stran uredniškega sistema, kjer so zbrane vse vaše zadnje vsebine. S klikom na "Novice/Prispevki" v zgornji sivi vrstici dostopate do seznama vseh svojih novic. Za vnos novice kliknite moder gumb "+ Dodaj novico/prispevek", ki se nahaja tako na vstopni strani uredniškega sistema kot tudi na seznamu vseh novic. To vas bo vodilo neposredno na uredniško podstran za vnos novice.
POMEN RAZDELKOV NOVIC:

Novice v delu so tiste, ki ste jih vi napisali in kliknili gumb "SHRANI IN ZAPRI".
Potrebno je znova klikniti gumb "UREDI" in nato gumb "POŠLJI V POTRDITEV UREDNIKU".

Zasežene novice so tiste, ki ste jih vi napisali in pravilno zaključili (z gumbom "POŠLJI V POTRDITEV UREDNIKU"), trenutno pa jih pregleduje urednik/ica.

Zaključene novice so tiste, ki ste jih vi napisali in pravilno zaključili (z gumbom "POŠLJI V POTRDITEV UREDNIKU"). Urednik/ica lahko ureja le novice, ki se nahajajo v tem razdelku.


STATUSI OBJAV:

Zelen krogec: Novica je objavljena na spletu. Lahko je določena tudi za tiskano glasilo (v tem primeru je pod zelenim krogcem navedena številka glasila).

Rdeč krogec: Novico ste pravilno zaključili, vendar še ni objavljena, saj čaka, da jo urednik/ica pregleda in objavi.

Siv krogec: Novica ni objavljena.

Rumen krogec: Novica je nastavljena za kasnejšo objavo.

Oranžen krogec: Novica je določena zgolj za objavo v tiskanem glasilu, pod oranžnim krogcem pa je navedena številka glasila.II. Avtor, naslovi in besedilo 1. Označite, v čigavem imenu dodajate novico, oziroma kdo je avtor.
 2. Polje "Želim dodati nadnaslov" je poljubno. Nadnaslov je viden samo le v primeru, da bo vaša novica vključena v tiskano glasilo občine.
 3. Polje "NASLOV" je obvezno.
 4. Polje "Želim dodati uvod" je poljubno. Uvod je na spletu prikazan kot krepko besedilo, viden je tudi, če je novica vključena v tiskano glasilo občine.
  namig: Če je besedilo v kateremkoli od zgoraj naštetih polj predolgo, se bo polje obarvalo rdeče.
 5. Polje "VSEBINA" je obvezno. Vanj vnesite oziroma kopirajte besedilo in ostalo gradivo, ki ga imate v Word dokumentu (fotografije, tabele ...). Tako vam ni treba fotografij kasneje posebej nalagati, saj se bodo avtomatsko naložile pod besedilo. Enako velja tudi, če fotografije neposredno iz mape na vaši napravi povlečete in spustite v to polje. V vrstici, ki je označena z zeleno, lahko besedilo in tabele dodatno urejate.
 6. Polje "Želim dodati vsebino in uvod za tisk" je poljubno in namenjeno samo tiskani izdaji vaše novice ne glede na polje "VSEBINA".


 III. Vizualni elementi, rubrike, povezave in opombe1. SLIKE

Vsaj ena slika oziroma fotografija je obvezna za objavo novice.

Če sliko nalagate prvič, kliknite »Naloži sliko iz naprave". Če ste sliko v preteklosti že naložili, kliknite »Naloži sliko iz galerije«, jo poiščite in jo dodajte. Sliko lahko dodate tudi v prejšnjem polju "VSEBINA" tako, da jo kopirate iz Word dokumenta ali jo neposredno iz mape na vaši napravi povlečete in spustite v to polje.

Ko slike naložite, se pojavijo dodatna polja, ki so spodaj označena z modro. Pred posamezno naloženo sliko se nahajajo številke in puščice, s katerimi lahko spreminjate vrstni red slik. Na desni strani posamezne fotografije je okvirček, v katerem lahko sliko poimenujete, kar bo vidno na spletu in v primeru, da bo novica vključena v tiskano glasilo občine. Sliko lahko izbrišete s klikom na rdečo ikono na koncu teh okvirčkov. Naenkrat lahko naložite približno 25 slik. Če ste dodali več slik, morate označiti eno sliko, ki je glavna.

namig: Priporočljivo je, da so slike v razmerju 4:3 z minimalno širino 600 pix in da so ležeče, ne pokončne, saj so tako lepše prikazane na spletu. Če je glavna fotografija pokončna, jo sistem samodejno obreže in na seznamu novic na spletu ni vidna v celoti.2. RUBRIKE

Vsaj ena označena rubrika je obvezna za objavo novice.

Po lastni presoji izberite ustrezno rubriko. Izberete jih lahko največ tri, ampak morate v tem primeru izbrati glavno rubriko.3. POVEZAVE, YOUTUBE VIDEO in ZEMLJEVID LOKACIJE

 1. Dodate lahko več povezav, katere je potrebno ločiti z zvezdico. Povezave lahko poimenujte tako, da takoj za povezavo v oklepaju napišete ime, na primer: www.mojaobcina.si/ljubljana/dogodki/(Dogodki v Ljubljani).
 2. Dodate lahko enega ali več YouTube posnetkov, ki jih med seboj ločite z vejico. YouTube posnetkov se ne da poimenovati.
 3. Če se novica veže na določeno lokacijo, ji lahko dodate zemljevid. Začnite vpisovati naziv lokacije (npr.: Mestno gledališče, Novi trg …) in jo izberite iz predlogov. Če ustreznega predloga ne najdete, lahko naziv ročno uredite.4. PRIPNI DATOTEKO

To polje je namenjeno zgolj prilogam/priponkam, ne pa slikam/fotografijam.

Novici lahko priložite eno ali več datotek (npr.: .txt, .doc, .pdf, .xls …). Velikost posamezne datoteke ne sme presegati 40MB, skupna velikost vseh datotek ne sme presegati 100MB, naenkrat pa je dovoljeno prenesti največ 25 datotek.

Ob naloženi datoteki na desni strani se pojavi okvirček, v katerem lahko datoteko poimenujete, na koncu okvirčka pa lahko s klikom na rdeč gumb odstranite datoteko.5. OPOMBE UREDNIKU

Opombe uredniku so namenjene komunikaciji med avtorjem in urednikom. Vidne so samo vam in uredniku/ici.
IV. Zaključek: shranjevanje in objava 1. Če ste z novico zaključili in je nimate več namena urejati, kliknite gumb "POŠLJI V POTRDITEV UREDNIKU". S tem novice še ne objavite, ampak le pošljete v pregled in se premaknete na seznam vaših novic. Novica se sedaj nahaja v razdelku "Zaključene novice" in čaka, da jo urednik/ica v vaši občini pregleda in določi, če in kdaj bo objavljena.
  namig: Kontakt urednika/ice je viden v sivem okvirčku na spodnji desni strani vašega uredniškega sistema.
 2. Če z novico niste zaključili in jo imate namen še kasneje urejati, kliknite gumb "SHRANI IN ZAPRI". S tem shranite novico in se premaknete na seznam vaših novic. Vaša novica se sedaj nahaja v razdelku "Novice v delu".
 3. Novico lahko objavite na lokalni Facebook strani občine, a le v primeru, da je ta vzpostavljena.
 4. S klikom na gumb "Predogled" si lahko ogledate, kako bo novica videti, ko bo objavljena. Predogled prikaže vse dosedanje spremembe ne glede na vmesno shranjevanje. 
 5. S klikom na gumb "Prekliči" prekličete vse spremembe, ki ste jih naredili s zadnjim urejanjem, oziroma novico izbrišete, če jo prvič vnašate.
Dodatna priporočila in nasveti za vnašanje in pisanje novic:


 • Če niste prepričani, kako izpolniti določeno polje, kliknite na ikone z vprašaji, ki se nahajajo na desni strani ob vsakem polju.

 • Pišite jasno in se ne ponavljajte, da bo vaša novica bolj berljiva.

 • Z dodatnimi spletnimi povezavami, več fotografijami in video posnetki boste bralke in bralce še bolj pritegnili.


Če boste še vedno v dilemi glede vnašanja novice, nam lahko pišete na podpora@mojaobcina.si ali nas pokličete na 01 620 88 27.