Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Na Trgu Toneta Čufarja obeležili začetek rožnatega oktobra

Na začetek rožnatega oktobra opozarjajo rožnati šali in kovinske rožice na Trgu Toneta Čufarja. V znak podpore aktivnostim osveščanja o raku dojk sta jih tja posadila župan Blaž Račič in koordinatorka Ljudske univerze Jesenice Katarina Bertoncelj.

 

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Številne aktivnosti, s katerimi obeležujemo rožnati oktober, že vrsto let pripravljajo v Združenju Europa Donna Slovenija, z njimi pa ozaveščajo širšo javnost o raku dojk in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. V sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Gorenjska, ki deluje znotraj Ljudske univerze Jesenice, so tudi letos začetek rožnatega meseca obeležili na Trgu Toneta Čufarja. Tam sta župan Blaž Račič in koordinatorka Ljudske univerze Jesenice Katarina Bertoncelj okoli enega od dreves zavezala rožnat šal in na zelenico pred njim »posadila« roza kovinske rožice. Simbolično dejanje je znak podpore združenju in prizadevanjem njegovim članom, izvedeno pa bo v vseh občinah, ki so se pridružile aktivnostim ozaveščanja.

V Združenju Europa Donna Slovenija sicer tudi letos skozi cel mesec pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi bodo obeležili rožnati oktober, a so, glede na epidemiološko situacijo več poudarka namenili osveščanju o raku dojk na spletu, preko plakatnih mest in manjših zunanjih dogodkov v krajih po Sloveniji. Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. V ospredju rožnatega oktobra je tokrat pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je zelo pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. Več informacij o združenju in aktivnostih znotraj letošnjega rožnatega meseca pa je dosegljivih TUKAJ.

Oglejte si tudi