Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Otvoritev Gorskega kolesarskega učnega centra Pristava

V soboto, 21. septembra 2019, vas vljudno vabimo na uradno otvoritev Gorskega kolesarskega učnega centra Pristava v nekdanjem Kurirskem domu NOB (Javorniški Rovt 22/a, Jesenice). Otvoritev bo potekala od 14. do 18. ure.

 

Dogodek je del projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki se je začel izvajati v maju 2017 in bo trajal do avgusta 2020. V njegovo izvedbo je vključenih dvanajst partnerskih organizacij: na slovenski strani Regionalna razvojna agencija Gorenjske (BSC Kranj) kot vodilni partner, Planinska zveza Slovenije, Pohodništvo&kolesarjenje giz, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, občine Jesenice, Tržič in Jezersko, na avstrijski strani pa razvojna agencija Carnica-Region Rosental, marketinška agencija Region Villach Tourismus, podjetje Umweltbüro ter občini Šentjakob v Rožu/St. Jakob im Rosental in Podklošter/Arnoldstein. Namen projekta je, da  Karavanke postanejo regija petzvezdičnih doživetij, prepoznavna v širšem mednarodnem prostoru.

Sredstva za projektne aktivnosti so namenjena razvoju turistične ponudbe na čezmejnem območju zahodnih Karavank. To območje, ki sodi v območje Natura 2000 in ima bogato biodiverziteto, spada med turistično manj razvite in prepoznavne destinacije. Kljub številnim naravnim in kulturnim znamenitostim, ima ta del Karavank pomanjkljivo turistično ponudbo in veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti. Obstoječa turistična ponudba zaradi premalo specifičnih znanj in nepovezanosti deležnikov ne prinaša pomembnih rezultatov. Prav to želimo s projektom izboljšati, zlasti z dvigom kakovosti turistične ponudbe, ter s tem v Karavanke privabiti večje število obiskovalcev, dolgoročno pa zagotoviti nova delovna mesta v turistični dejavnosti in v spremljajočih turističnih storitvah.

V projektu je predvidena izdelava strateškega načrta turističnega razvoja, ki bo usmerjal in zagotovil trajnostni turistični razvoj območja s poudarkom na pohodništvu, gorskem kolesarjenju in zimskih aktivnostih. Izvedena bodo usposabljanja za ponudnike turističnih storitev in namestitev, velik poudarek pa bo na povezovanju ponudnikov, promociji in na vzpostavitvi učinkovitega skupnega čezmejnega trženja turističnih programov. Za celotno območje bodo izdelani promocijski filmi in brošure, predvidene so predstavitve na sejmih doma in v tujini. Več kot polovica finančnih sredstev je namenjena kakovostni nadgradnji infrastrukture, zlasti za boljše označitve planinskih in pohodniških poti, izgradnji počivališč in informacijskih točk. Najbolj pomembni pridobitvi za občino Jesenice v projektu sta razgledna turno-kolesarska pot, ki poteka od Jezerskega do Kranjske Gore in omogoča kakovostno doživetje ter varno vožnjo, in vzpostavitev gorskega kolesarskega učnega centra v Javorniškem Rovtu.

 

Aktivnosti v občini Jesenice

Občina Jesenice je v času od maja 2017 do septembra 2019 poleg ureditve Gorsko kolesarskega učnega centra Pristava, ki je vključevala dobavo notranje opreme in inštalacij, dobavo lesenega kolesarskega poligona in kolesarske opreme ter vzpostavitve varnostnega sistema za sam objekt in njegovo okolico, uredila tudi planinsko pot za dvonamensko rabo (planinska in kolesarska raba) na trasi turno kolesarske poti Trans Karavanke, vključno s postavitvijo usmerjevalne signalizacije, postavila tudi dve informativni tabli za pohodniška in zimska doživetja v Karavankah na območju občine Jesenice, dve informativni tabliza Gorski kolesarski učni center Pristava ter izdelala promocijsko zloženko, izvedeni pa so bili oziroma še bodo trije promocijski dogodki v Gorsko kolesarskem centru Pristava.

Celotna vrednost projekta za Občino Jesenice znaša 281.920,94 €, od tega pa se pričakuje 202.383,01 € sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Projekt Alpe Adria regija doživetij (Alpe Adria Karavanke/Karawanken) se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Glavni namen projekta je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank.

Oglejte si tudi