Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Poslovil se je častni občan Miha Baloh

V 95. letu starosti se je poslovil gledališki in filmski igralec Miha Baloh, častni občan Jesenic.

Baloh, ki se je leta 1928 rodil na Jesenicah, je gimnazijo obiskoval v Kranju, šolanje, ki ga je prekinila druga svetovna vojna, pa je pozneje nadaljeval v Ljubljani. Postal je aktivist Osvobodilne fronte in sodelavec Narodnoosvobodilnega boja, leta 1943 pa se je vrnil na Jesenice in se vpisal v vajeniško šolo. Diplomiral je na takratni Akademiji za igralsko umetnost. Nastopati je začel na Jesenicah, igral je v Mariboru in bil v sezonah 1953/54 do 1958/59 med najbolj zaposlenimi člani gledališča v Trstu. Leta 1977 je postal član SNG Drama Ljubljana. Obenem je igral v celovečernih filmih jugoslovanske in mednarodne produkcije. Njegov opus obsega 36 filmov, 19 televizijskih dram in 17 televizijskih serij s 50 glavnimi vlogami.

Med pomembnejšimi priznanji, ki jih je prejel, sta med drugim zlata arena za vlogo kurirja Aleša v Veselici na filmskem festivalu v Pulju in televizijska nagrada zlata vrtnica za najboljšega jugoslovanskega televizijskega in filmskega igralca (za nadaljevanko Moj prijatelj Piki Jakob, posneto 1977). Občina Jesenice mu je leta 2003 podelila naziv častnega občana, dve leti kasneje je prejel častno priznanje Društva slovenskih filmskih delavcev, leta 2014 pa nagrado Društva slovenskih režiserjev Bert za življenjsko delo na področju filmske igre.

Ob slovesu Mihe Baloha, katerega pečat bo ostal neizbrisljiv, njegovim svojcem, prijateljem ter filmski in gledališki javnosti izrekamo iskreno sožalje.

Oglejte si tudi