Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

30 let diplomatskih odnosov med Nemčijo in Slovenijo, Nagold in Jesenice odličen primer sodelovanja

15. januarja praznujemo 30. obletnico diplomatskih odnosov med Nemčijo in Slovenijo. Takrat je bila Nemčija prva država v Evropski skupnosti, ki je priznala novo slovensko državo. Kot so ob tej priložnosti navedli na slovenskem veleposlaništvu v Nemčiji in na nemškem veleposlaništvu v Sloveniji v skupnem dopisu Občini Jesenice, "izmenjava na občinski ravni prek državnih meja omogoča tistim, ki velika zunanjepolitična dogajanja spremljajo le od dačel, nadgrajevanje mednarodnih stikov in povezovanje na področju lokalne politike, kulture, gospodarstva, športa ali preprosto širše družbe. Programi izmenjave med šolami v partnerskih mestih združujejo mlade in zagotavljajo nadaljnji obstoj ideje sodelovanja in mednarodnega razumevanja."

Odličen primer sodelovanja, ki sega že skoraj od vsega začetka diplomatskih odnosov med omenjenima državama, je pobratenje med mestoma Jesenice in Nagold. To se je uradno začelo leta 1994, ko sta tedanja župana podpisala pogodbo o sodelovanju, cilj sodelovanja pa je bil spoznavanje prebivalcev med posameznimi obiski in navezovanje stikov med ljudmi, združenji in upravami. Z mestom Občina Jesenice najbolj redno in pogosto sodeluje, saj se predstavniki obeh občin srečujejo vsaj enkrat letno, sodelovanje pa poteka na področjih športa, kulture in izobraževanja (več o sodelovanju si lahko preberete TUKAJ). Ob 25-letnici pobratenja med mestoma je mesto Nagold Jesenicam izkazal čast celo s tem, da je po Jesenicah poimenoval glavni trg v mestu.

V čast teh diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo bo ta konec tedna ob stavbi občine Jesenice ob boku slovenski visela tudi nemška državna zastava.

Oglejte si tudi