Logo MojaObčina.si

Ivančna Gorica

JUTRI
1°C
-2°C
NED.
2°C
-2°C
Deli

Nacionalni teden prostovoljstva

Na Slovenski filantropiji, Združenju za promocijo prostovoljstva, si že vrsto let prizadevajo za dvig prepoznavnosti prostovoljskega dela. Letos že 19. leto zapored prirejajo Nacionalni teden prostovoljstva, ki se bo dogajal med 14. in 20. majem 2018 in so ga naslovili s »Prostovoljstvo kot vezivo družbe«.

“Vedno znova se kaže, da kadar odpovejo drugi mehanizmi, ali kadar ni dovolj volje za sistemske odprave nepravilnosti oziroma dolgoročno načrtovanje, pa naj bo pri reševanju socialnih stisk, izvedbi športnih aktivnosti, kulturnih dogodkov, turistični promociji, socialni aktivaciji in še v veliko drugih primerih, organizirano in neorganizirano prostovoljstvo blaži vrzeli, ki ob tem nastanejo. Ne samo to, prostovoljsko se rojevajo nove ideje in aktivnosti, ki predstavljajo izjemno pestrost ponudbe, v katere se lahko vključujejo prebivalci. In aktivnost, tudi kulturna in socialna, pomeni zdravje, tudi zdravje družbe. Ravno zaradi te vloge prostovoljstva in zaradi pozitivnega učinka prostovoljstva na prostovoljce je zelo pomembno, da kot družba na vseh nivojih odpiramo prostor za vključevanje prostovoljcev in prostovoljstvo tudi aktivno negujemo. Dogodki v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva predstavljajo in slavijo zelo pomemben prispevek prostovoljcev in prostovoljskih organizacij za dobrobit skupnosti in pestrost  ponudbe, ki dviga kvaliteto življenja vseh nas. Temu so namenjena tudi priznanja posameznikom, skupinam mladostnikov, šolam in občinam, ki se osebno trudijo in sistemsko vzpodbujajo in podpirajo prostovoljske aktivnosti. Število prostovoljstvu prijaznih občin se povečuje, kar je izjemno dobra napoved za širjenje kulture prostovoljskega vključevanja v družbene aktivnosti in obet za širše gibanje za kvalitetno življenje prebivalcev, ne glede na status. V letošnjem letu bomo na novo podelili priznanja za izjemen prispevek k razvijanju prostovoljstva in solidarnosti mentoricam in mentorjem prostovoljstva. Za vsako skupino prostovoljcev, ki so pripravljeni del časa posvetiti pomoči drugim, skrbi za okolje ali za skupnost, stoji izjemen motivator ali motivatorka. To so mentorji prostovoljstva, dostikrat spregledani, pa izjemno pomembni za kakovosten potek prostovoljskega dela in za razvijanje vrednot sodelovanja.” (Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije)

 

Nacionalni teden vas torej vabi k spoznavanju prostovoljskih priložnosti in vključevanju vanje, hkrati pa je že tradicionalno njegov namen tudi praznovanje prostovoljstva, druženje prostovoljcev, povezovanje med sodelujočimi organizacijami in predstavitev prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij.  V tem tednu bodo potekali tudi lokalni dogodki po različnih krajih Slovenije (Trbovljah, Novi Gorici, Veržeju, Ljutomeru, Grobelnem, Krškem, Logatcu, Žalcu, Starošincah, Kuzmi, Laškem in Sežani).  Osrednja dogodka Veseli in Slovesni dan prostovoljstva se bosta odvijala v Ljubljani in Krškem.

 

VESELI DAN PROSTOVOLJSTVA bo potekal 17. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani med 13. in 17. uro, kjer se bodo ponovno zbrale prostovoljske organizacije in proslavile svoje delo. Predstavile se bodo organizacije s socialnega in kulturnega področja, ekologije in trajnostnega razvoja, humanitarne dejavnosti, športa, izobraževanja, šole, mladi in starejši, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo za bolj prijazno in vključujočo družbo. Tudi v letošnjem letu pričakujejo okoli  90 prostovoljskih organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz cele Slovenije. Dogodek že tradicionalno poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana in ga obišče do 2000 obiskovalcev.

 

15. maja je Občina Krško, že prejemnica naziva Prostovoljstvu prijazno mesto, gostila Slovensko filantropijo in tako omogočila izvedbo SLOVESNEGA DNEVA PROSTOVOLJSTVA. Na prireditvi so podelili nazive Junaki našega časa (učencem in dijakom, mentorjem in šolam, ki se z aktivnim prostovoljskim delom odzivajo na potrebe v svojem okolju), Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/a v javni upravi ter Prostovoljstvu prijazno mesto.

 

I. Prostovoljstvu prijazno mesto

V letošnjem letu so za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij naziv Prostovoljstvu prijazno mesto prvič pridobile naslednje občine: Grosuplje, Kočevje, Kranj, Medvode, Postojna, Tržič in Vodice.

 Nekatere občine, ki so naziv prejele že v prejšnjih letih, so ga tokrat potrdile, ker nadaljujejo s sistematičnim vzpodbujanjem in podporo prostovoljstvu, soustvarjajo pozitivno družbeno vrednost prostovoljstva z rednimi zahvalami in priznanji župana ali županje in znotraj občin in občinskih uprav z lastnim zgledom promovirajo prostovoljstvo med občani in širše. Naziv se potrdi občinam: Črna na Koroškem, Gornja Radgona, Hrpelje-Kozina, Kamnik, Krško, Laško, Ljubljana, Murska Sobota, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Sevnica,  Sežana, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Trbovlje, Velenje in Žalec.

II. Junaki našega časa

SREDNJE ŠOLE IN DIJAŠKI DOM

Biotehniški izobraževalni center, Dijaški dom Antona Martina Slomška Maribor, Gimnazija Celje – Center, Srednja šola Črnomelj, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto

ter Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Za prostovoljsko delo s starejšimi, ki jih učijo uporabe sodobnih tehnologij in zanje vodijo gibalne delavnice, za aktivno zbiranje različnih materialov v humanitarnih akcijah, organiziranje šolskega dobrodelnega bazarja in skrb za okolje. K učnemu uspehu pomembno prispeva prostovoljska medvrstniška pomoč pri učenju. Koordinatorica prostovoljstva na šoli je Mojca Saje Kušar.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij