Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

PROJEKT RECOV - OBČINA GROSUPLJE PARTICIPIRALA NA MEDNARODNI KONFERENCI V SANTORSU

V okviru projekta REthniking COllaborative Values for public services - RECOV se je odvil drugi izmed štirih mednarodnih dogodkov. Junija lani je bila organizirana mednarodna konferenca v Makedoniji, v Skopju, tokrat pa se je skupina predstavnikov iz občine Grosuplje, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar s sodelavkama Tjašo Pleško in Jano Roštan, udeležila mednarodne konference v Italiji. Ta je potekala od 16. do 18. januarja 2019 v Santorsu.

Osrednja tema mednarodne konference v Santorsu so bile javne storitve, ki so namenjene sodelovanju in ki spodbujajo vključevanje prebivalstva, pri čemer smo se osredotočili na izgradnjo in upravljanje javnih prostorov za skupno delo in bivanje (building and managing of public co-working spaces and co-housing).

Na konferenci so nas pozdravili župan občine Santorso Franco Balzi, podpredsednik organizacije ALDA (The European Association for Local Democracy) Alessandro Perelli in generalna sekretarka organizacije ALDA Antonella Valmorbida.

Župan Franco Balzi je vsem udeležencem projekta izrekel prijetno dobrodošlico v občini, s 6.000 prebivalci, ki jo obdaja čudovita narava. Je pa Santorso tudi prvi industrializiran kraj v Italiji, njegova industrija je temeljila na volni. Sicer pa je povedal, da je ponosen na njihovo sodelovanje v evropskih projektih, da kot majhna občina sodelujejo v evropskih mrežah in s svojo aktivnostjo prispevajo tudi k razvoju Evropske unije. Vsem udeležencem projekta je zaželel uspešno delo, z dobrimi rezultati.

Predstavnika organizacije ALDA Alessandro Perelli in Antonella Valmorbida pa sta izpostavila pomen sodelovanja predstavnikov različnih občin, mest in civilnih družb v Evropi. Pomembno je, da se sliši tudi njihov glas, njihov pogled na družbeni in gospodarski razvoj lokalnih skupnosti, saj imajo prav ti v svojem vsakdanjem življenju, pri svojem vsakdanjem delu direkten kontakt s prebivalci, z državljani Evropske unije.

V okviru projektov, kot je ta, pa se predstavniki mest in občin ter civilne družbe srečujejo, razpravljajo z namenom, da bi uprave lokalnih skupnosti delovale še boljše, oz. kot je tudi namen projekta RECOV, da bi prebivalci lokalnih skupnosti aktivneje sodelovali v procesih njihovega razvoja ter s tem prispevali k bolj vključujoči in demokratični družbi.

Tako Alessandro Perelli kot tudi Antonella Valmorbida sta tudi poudarila, da je pred Evropsko unijo velik izziv. V maju bodo namreč potekale volitve v Evropski parlament, ki bodo pomembno vplivale na prihodnost Evrope in njenih prebivalcev. Zato je zelo pomembno, da se jih udeležimo.

V nadaljevanju konference smo tako udeleženci projekta razpravljali o možnostih, kako bi lahko lokalno prebivalstvo kar najbolj vključili v proces razvoja lokalnih skupnosti, jih spodbudili k aktivnemu delovanju v lokalnih skupnostih, k sodelovanju, k razvijanju in deljenju svojih idej. Kakšne strategije in metode bi lahko za to uporabili, na kakšen način bi lahko bili kot občinska uprava vključeni tudi v delovanje javnih prostorov. Posebno pozornost smo namenili javnim prostorom, kjer bi posamezniki lahko sodelovali, si pomagali in se spodbujali pri razvijanju skupnih idej in projektov. Enega takšnih, Megahub v bližnjem Schiu, smo si tudi ogledali.

Projektni partnerji smo na tridnevni konferenci predstavili tudi svoje lokalne aktivnosti, ki smo jih izvedli v okviru projekta RECOV. Tjaša Pleško, ki vodi projekt v naši občini, je ostalim partnerjem predstavila našo največjo vsakoletno prireditev Grosuplje v jeseni, na kateri pa se je lani s svojo stojnico obiskovalkam in obiskovalcem prireditve predstavljal tudi projekt Recov. Predstavniki iz občine Grosuplje, ki so se udeležili prve mednarodne konference, ki je potekala v Skopju, so tako obiskovalce stojnice pobližje seznanili s projektom in z njimi delili tudi svoje izkušnje iz delavnic in spoznavanja s tujimi partnerji v Skopju.

Projekt RECOV, ki ga Evropska unija sofinancira iz programa Evropa za državljane, se je sicer začel 1. marca 2018 in bo trajal vse do 29. februarja 2020. V projekt, katerega osrednji cilj je krepitev zavesti evropskega državljanstva ter ciljev Evropske unije, je vključenih deset partnerjev iz devetih držav, Makedonije, Francije, Italije, Slovenije, Portugalske, Srbije, Albanije, Latvije in Romunije. Vodilni partner v projektu je Občina Centar, Skopje, v projektu pa sodeluje tudi Občina Grosuplje. Projekt se izvaja preko seminarjev, razprav in delavnic, pri čemer je vseskozi poudarek na sodelovanju in komunikaciji vseh partnerjev. Vključuje različne aktivnosti tako na lokalnem kot mednarodnem nivoju. V okviru projekta se bodo tako izvedli tudi štirje mednarodni dogodki. Prvi je, kot rečeno, potekal v Makedoniji, drugi v Italiji, sledila pa bosta še mednarodna dogodka na Portugalskem in v Belgiji.

Oglejte si tudi