Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Slovesnost ob začetku delovanja samostojne Osnovne šole Zagradec

Sinoči je v Zagradcu potekala svečana prireditev ob začetku delovanja samostojne Osnovne šole Zagradec. Prireditev v športni dvorani OŠ Zagradec sta z obiskom počastila Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

1. septembra 2021 je začela delovati samostojna Osnova šola Zagradec, ki ima sicer dolgo zgodovino vzgojno – izobraževalnega dela, saj začetki šolstva v Zagradcu segajo v leto 1852. Zadnjih 56 let je zagraška šola delovala kot podružnična šola Osnovne šole Stična. Zaradi večanja števila prebivalstva v občini Ivančna Gorica se je pokazala potreba najprej po izgradnji nove šole za devetletni šolski program in nato še po oddelitvi podružnične šole in vzpostavitvi samostojne Osnovne šole Zagradec s podružnicama na Krki in v Ambrusu. Po besedah v. d. ravnateljice OŠ Zagradec Barbare Maver v prvem šolskem letu samostojne poti Osnovno šolo Zagradec obiskuje 347 učencev v 21 oddelkih. Mavrova je prisotnim v nadaljevanju podrobneje orisala postopek oddelitve od matične Osnovne šole Stična in se ob tej priložnosti s spominsko sliko zahvalila ravnatelju OŠ Stična Marjanu Potokarju, s hvaležnostjo za vse kar so prejeli in se naučili v vseh teh letih delovanja pod skupno streho.

Mavrova si želi, da bi nova samostojna OŠ Zagradec prispevala h kulturnemu, vzgojno – izobraževalnemu in športnemu razvoju kraja, v želji, da bi šola še dolgo poganjala mline znanja, kot jih poganja zelena lepotica Krka ter, da bi mladi uresničili sanje naših predhodnikov. Povedala je še, da bodo že v naslednjem letu priča naslednjemu velikemu mejniku v tem suhokranjskem delu občine, saj bodo obeležili 170-letnico šolstva v Zagradcu.

Tudi župan Dušan Strnad je v nagovoru orisal začetke, ko je nastajala ideja o izgradnji sodobnega šolskega objekta v Zagradcu in, ko se je kasneje pokazala še potreba, da šola postane samostojna. Po njegovih besedah je temu botrovala tudi podpora domačega kraja. Ob tej priložnosti se je zahvalil podžupanji Martini Hrovat in ravnatelju OŠ Stična Marjanu Potokarju ter vsem sodelujočim, ki so kakorkoli pomagali pri nalogah, da je bil projekt oddelitve pripravljen na odobritev ministrstva.

»S ponosom lahko povem, da smo v minulih letih zagotovili pravzaprav zelo dobre pogoje na matičnih in podružničnih šolah in tudi v vrtčevskih enotah po občini. Vsi objekti so skoraj novi oziroma temeljito prenovljeni«. Zahvalil se je tudi šolski ministrici, saj v zadnjem času na ministrstvu dajejo večji posluh slovenskim občinam ter dodatna sredstva za izgradnjo novih vzgojno – izobraževalnih objektov. Povedal je še, da je ministrstvo odobrila tudi del sofinancerskih sredstev za izgradnjo novega vrtca v Šentvidu pri Stični, že v kratkem pa bo tudi po posluhu ministrstva, v Zagradcu začela z delovanjem dislocirana enota Glasbene šole Grosuplje.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je v nagovoru ob začetku delovanja samostojne Osnovne šole Zagradec izrazila veselje in čestitke ob tej pogumni odločitvi za samostojno pot. Ministrica je izpostavila, da nadgradnja vzgoje in izobraževanja v lokalnem prostoru pomembno prispeva k ustvarjanju pogojev za razvoj družbeno odgovornih in zadovoljnih generacij. »V Zagradcu ste postavili trdne temelje znanja, ki predstavljajo podlago za napredek«, je poudarila ministrica Kustec.

Zbrane so na prireditvi nagovorili še ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar in predsedniki vseh treh krajevnih skupnosti šolskega okoliša Zagradec. To so predsednica KS Zagradec Biljana Gartner, predsednik KS Ambrus Stane Tekavčič in predsednik KS Krka Jože Mišmaš.

Prireditev so v kulturnem programu oblikovali učenci in učitelji OŠ Zagradec, Podružnične šole Ambrus in Podružnične šole Krka, otroci vrtca Sonček, ki ima na šoli svoje prostore, učenci Glasbene šole Grosuplje, podružnice Ivančna Gorica in Mešani pevski zbor Zagradec. Prireditev sta po scenariju učiteljice Dragice Šteh, povezovala učitelja Sara Hočevar in Andrej Oberstar skupaj z učenci OŠ Zagradec.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi